Kao pamuk su! Neverovatno mekane, kad probate ove kiflice zaboravićete na sve druge recepte! Mi smo oduševljeni, preporučujem da ih obavezno isprobate! Najbolje od svega je što ih možete zalediti i imate odlične kiflice uvek pri ruci, samo da ih ispečete i uživate.
Sastojci:
- 500 g brašna + za posipanje (koristim T-400)
- 2,5 dcl toplog mleka
- pola kocke svežeg kvasca (20g)
- malo tople vode, oko 50 ml
- 1 kašičica soli
- 2 ravne kašike šećera
- 6 kašika ulja (koristim maslinovo)
Fil
- 250 g sira
- 1 žumance
- morska so
Još:
- 125 g maslaca
- susam
- žumance
- 1 kašika ulja
Izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, kašičicu brašna, malo tople vode i ostaviti 10 minuta da nadođe. U vangli sjediniti kašiku šećera, 250 g brašna, toplo mleko i nasuti nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna, so, nasuti 5 kašika ulja i umesiti glatko testo. Mesim nekih 5 minuta.
Testo se ne lepi za prste i veoma je lako oblikovati ga. Oblikovati u kuglu i premazati jednom kašikom ulja. Prebaciti testo u vanglicu, prekriti streč folijom i čistom krpom ( ja ga dobro ušuškam u malo ćebence) i ostavite 40 minuta na toplom, da lepo naraste.
Za to vreme umutiti sir i žumance, po potrebi dodati soli. Testo izručiti na radnu površinu, nije potrebno pobrašniti jer se ne lepi, podeliti na 2 dela iste veličine i razvući na željenu debljinu. Isecite na 8 ili više delova i filujte. Ređajte u pleh, prekrijte pa ostavite da još jednom naraste, oko 30 minuta.
Premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja, pospite susamom. Preko kiflica narendajte ili iseckajte maslac.
Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni tačno 20 minuta. Ako imate jaču rernu može i 15 minuta.
Pečene kiflice ostavite 10 minuta u plehu prekrivene čistom krpom, a zatim uživajte!
Od ove mere sam dobila pun pleh kiflica (veliki, od rerne)
Нема коментара:
Постави коментар