петак, 7. август 2020.

Torta sa lešnicima i karamelom



Fantastična torta, izvanrednog ukusa, kremasta i sočna!  Za sve ljubitelje lešnika i karamela. Tanke korice sa lešnicima, prelivene mlekom i rumom, predivan karamel krem, zaista nas je oborila s nogu!

Moram reći da je ovo bio savršen izbor za moju rođendansku totu!

Original recept možete pogledati na blogu My Mili Cake, a napisaću vam kako sam je ja napravila. Dekorisana je karamel bombicama, recept možete pogledati ovde



Sastojci:

Kore x4

  • 4x 2 belanceta
  • 4x 2 kašike šećera
  • 4x 40 g pečenih, mlevenih lešnika 
  • 4x 1 kašika brašna (koristim meko, pšenično, belo, T-400)
  • 4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaoa (koristila sam sirovi, organski, nezaslađen)
  • 4 x prstohvat soli
  • 4x 1 kašičica praška za pecivo
  • 4 x 25 ml ulja

* zajedno prilikom dodavanja u smesu prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo 


Fil

  • 1 l punomasnog mleka (koristila sam domaće, kravlje)
  • 8 žumanaca
  • 300 g karamel bombona ( Pionir)
  • 160 g gustina
  • 150 g kristal šećera
  • 100 g maslaca
  • 200 ml mlečne slatke pavlake


Za natapanje kora

  • 20 kašika mleka
  • po želji rum, ja sam stavila 3 kašike


Ganache

  • 100 ml mlečne slatke pavlake
  • 200 g kvalitetne bele čokolade

*ako želite ganache od tamne čokolade razmera treba da bude 1:1


Priprema

1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite ih. 

2. Rernu uključite na 200 stepeni.

Dno okruglog kalupa 24 cm obložite pek papirom, stranice premažite maslacem i pospite brašnom, malo premažite i pek papir. 

Mutite 2 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 2 kašike šećera i sve dobro umutite u čvrst sneg. Na kraju lagano umešajte špatulom 40 g mlevenih lešnika,  1 kašiku brašna, 1/2 kašike kakaoa i 1 kašičicu praška za pecivo, lagano izmešajte, dodajte 25 ml ulja i lagano sve sjedinite. Izručite smesu u kalup, poravnati. Pecite 10 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni lepo. Isto ponoviti još 3x, treba da dobijete  4 kore. 

Za to vreme staviti mleko da provri, kad provri dodati rum, prohladiti. 

Pečenu koru malo prohladiti, skinuti pek papir i preliti sa 5 kašika mešavine mleka i ruma. Isto ponoviti sa ostalim korama. Ostaviti da se ohlade. 

Pripremiti fil. 

U šerpu izručiti karamele, preliti sa 800 ml hladnog mleka i kuvati na srednjoj temperaturi. Mešati povremeno, karamele treba da se otope. 

U drugoj posudi umutiti žumanca sa šećerom, dodati gustin, 200 ml mleka i sve lepo sjedniti da nema grudvica. 

Kad karamel smesa provri, dodati malo u vanglu sa žumancima, izmešati i sve vratiti u provrelo karamel mleko. Kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne, sve vreme mešati da ne zagori. 

Skinuti sa ringle, prekriti streč folijom i ostaviti da se hladi. U mlak fil dodati 100 g maslaca sobne temperature, umutiti i odložiti u frižider da se skroz ohladi. 

Umutiti slatku pavlaku, ne čvrsto, umutiti ohlađen fil i lagano dodati umućenu slatku pavlaku, sjedniti mikserom ali kratko! 

Ako niste spretni sa mlečnom dodajte kremfiks ili koristite biljnu slatku pavlaku 

Podeliti fil na 4 dela i filovati tortu. 

Da bi bila ravna koristim acetatne folije. 

Ostaviti da se ohladi nekoliko sati. 

Ganache pripremate tako što na laganoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku i prelijete preko izlomljene čokolade. Sačekate minut pa dobro izmešate, prohladite i prelijete preko torte. 

Najbolje bi bilo ostaviti je da odstoji preko noći u frižideru. 







Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama