Da li volite ukus kafe u poslasticama? Ako je odgovor potvrdan, ovo je savršen recept za vas!
Tanke korice od oraha i fantastičan poslastičarski krem sa dodatkom instant kafe, prava čarolija ukusa!
Tek kada odstoji najmanje 12h u frižideru i kada se lepo stope fil i korice dobićete kremastu poslasticu koja neodoljivo podseća na sladoled.
Ukoliko ne volite jak ukus kafe u filu možete smanjiti količinu, koristila sam Nescaffe classic (ne praškaste mešavine 3u 1 i slično).
Sastojci :
Kora
- 8 belanaca
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 150 mlevenih oraha
- 80 g brašna (koristim belo, pšenično, meko, T-400, obavezno prosejano)
Fil
- 8 žumanaca
- 1 l mleka
- 150 g gustina
- 250 g šećera (može 300 g ko voli slađe)
- 25 g instant kafe (Nescafe classic)
- 250 g maslaca
Glazura od čokolade
- 100 g kvalitetne čokolade za kuvanje
- 25 g maslaca
- 3 kašike ulja
Priprema
Možete ispeći 2 kore pa podeliti obe na 2 dela tako da dobijete 4 kore ili ispeći jednu, kao ja, i podeliti na 3 dela.
Rernu uključite na 200 stepeni. Veliki pleh od rerne 30 x40 obložite pek papirom.
Mutite 8 belanaca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 100 g šećera i umutite u čvrst sneg. Uglavnom mutim nekih 10 minuta, nekad i malo duže. Na kraju lagano i pažljivo umešajte špatulom 150 g mlevenih oraha pomešanih sa 80 g kašika brašna. Izručite smesu na pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni, u zavisnosti od vaše rerne možda će biti potrebno da je pečete malo kraće ili duže. Treba lepo da porumeni. Ostavite da se ohladi pa je isecite sa sve pek papirom po dužini, na 3 dela.
Umutiti penasto žumanaca sa šećerom, dodati gustin, instant kafu i 2 dcl mleka. Umutiti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, prekrijte streč folijom i ohladite. U ohlađenu smesu dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi.
Podelite ohlađen fil na 3 dela.
Filujte na sledeći način
Kora - fil
Kora - fil
Kora - celu tortu premažite filom.
Ostavite da se ohladi i stegne pa prelijte glazurom.
Za glazuru otopiti na laganoj temperaturi čokoladu, maslac i ulje, odmah preliti preko torze, razmazati špatulom preko cele torte. Ostaviti malo da se stegne pa dekorisati po želji.
Odložite u frižider na hlađenje, najbolje bi bilo preko noći.
Нема коментара:
Постави коментар