понедељак, 10. август 2020.

Karamel sladoled




Fantastičan!! Dobio je sve pohvale ali moram da vas upozorim ko ne voli jako slatko ovo nije sladoled za njega. Krema se priprema sa šećerom, a karamel je naravno od šećera, jedino ako probate da smanjite količinu. Nemam aparat tako da sam sladoled držala u zamrzivaču i povremeno promešala smesu. Stvorili su se kristalići ali negde sam pročitala da se zbog mleka uvek stvaraju kristalići, dok sa kondenzovanim to nije slučaj. Nije bio savršeno mekan i kremast ali sam ostavila da odstoji na sobnoj temperaturi i zaista je bio odličan!! Preporučujem da ga isprobate!
  • 300 g kristal šećera
  • 500 ml slatke pavlake (koristila sam mlečnu, Imlek)
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 250 ml mleka
  • 3 jajeta
Priprema :
1. U dublju šerpicu sa debljim dnom naspite 200 g šećera i ostaviti da se šećer otopi na srednjoj temperaturi. U početku možete promešati drvenom varjačom kako bi se šećer ravnomerno otopio, kad počne da se topi prestanite da mešate. Treba da dobije zlatno karamel boju.
Naspite 300 ml slatke pavlake u otopljeni šećer, pazite jer će početi da prska. Nastavite da kuvate na nižoj temperaturi, sve vreme mešajte i kuvajte dok se šećer ne otopi. Prebacite smesu u drugu posudu, ukoliko je ostalo komadića karamela procedite smesu, dodajte so i vanilu, izmešajte i ostavite da se ohladi.
2. U drugu šerpicu naspite mleko i 200 ml slatke pavlake, dodajte 100 g šećera i zagrejete do vrenja.
Lagano žicom umutite jaja, naspite polovinu vrelog mleka, izmešajte i sve vratite u posudu sa ostatkom mleka. Kuvajte na srednje jakoj vatri mešajući dok krema ne počne da se zgušnjava ali pazite jer ne sme da provri već da dostigne temperaturu 80°C.
3. Procedite dobijenu kremu kroz mrežastu cediljku i sjedinite sa ohlađenom karamel kremom.
4. Ovako pripremljenu smesu ohladite u frižideru nekoliko sati, ako imate aparat ulijte dobro ohlađenu smesu i radite dalje po uputstvu za vaš aparat. Ako nemate aparat, kao ja, naspite smesu u posudu pogodnu za zamrzavanje, zatvorite i odložite u zamrzivač. Promešajte smesu otprilike na 2-3 h.

Izvor : Coolinarika



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Domaće krofne