Miris pečenih jabuka, cimeta... Hrskave kore i sočan fil sa nedoljivim začinima.
Sastojci:
- 500 g tankih kora (iskoristila sam ovog puta 400 g)
- 1 kg jabuka (koristila sam domaće, nakisele)
- 10 kašika šećera
- 2 kašike griza
- 1 kesica cimeta ili po vašem ukusu
- muskatni oraščić
- 125 g margarina/ za mrsnu verziju koristite maslac
- 100 ml hladne vode
Dodatno :
- pola šolje suvog grožđa
- nekoliko kašika ruma
- šolja seckanih oraha
*šolja je od 200 ml
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Suvo grožđe preliti rumom i ostaviti da odstoji dok pripremate fil.
Jabuke oguliti i izrendati na krupno rende.
Posuti šećerom. Staviti na ringlu, na jaču temperaturu da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati 10 minuta uz povremeno mešanje. Skloniti sa ringle i dodati 2 kaške griza i 1 kesicu cimeta, malo muskatnog oraščića i dobro izmešati pa dodati oceđeno suvo grožđe i seckane orahe. Prohladiti.
Otopiti margarin.
Podeliti po 3 kore.
Premazati prvu i drugu koru otopljenim margarinom. Treću premazati margarinom i poprskati vodom. Rasporediti uz ivicu 3 pune kašike nadeva od jabuke.
Urolati.
Rolate ređati na pleh koji smo prethodno prekrili pek papirom. Premazati ih preostalim margarinom i dobro poprskati vodom. Peći u prethodnoj zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Na pola pečenja možete prekriti alu folijom da ne potamni previše.
Pečenu pitu prohladiti, iseći i obilno posuti šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар