понедељак, 24. август 2020.

Savijača/ pita sa jabukama


Spolja hrskava, a unutra mekanaaa, topi se u ustima! Testo je isto kao i za savijaču sa sirom koju sam juče objavila ali svakako ću ponoviti.


Sastojci:
  • 500 g glatkog brašna (+ otprilike 100g)
  • 6 kašika ulja
  • 300 ml mlake vode
  • malo soli
Fil
  • 12 jabuka, najbolje bi bilo ako imate domaće, nakisele (otprilike 800 g do 1 kg)
  • malo soka od limuna
  • smeđi šećer ili običan
  • cimet
  • možete dodati i seckane orahe
Dodatno
  • kockica maslaca, oko 25 g
  • ulje
  • šećer u prahu, vanilin šećer
Priprema
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Mesiti sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke, po potrebi dodati još brašna (brašno obavezno prosejati).
Podeliti testo na dva dela i staviti oba odvojeno na nauljen tanjir, premazati uljem, prekriti streč folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata.
Jabuke oprati, oguliti, izrendati, preliti sa malo limunovog soka.
Na sto staviti stolnjak, pobrašniti ga, na sredinu staviti testo i razvući ga oklagijom koliko je to moguće zatim premazati uljem testo, nauljiti ruke i lagano razvlačiti od sredine prema krajevima. Kore teba da budu baš tanke, gotovo prozirne. Ako negde pukne to neće biti problem. Debele krajeve odseći, testo preseći na pola, preko sredine. Uz ivicu ređati rendane jabuke, posuti šećerom, cimetom, orasima.
Rolati prema sredini, premestiti u podmazan uljem pleh ili obložen pek papirom, premazati još jednom pite uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, zavisi od vaše rerne, dok ne bude lepo rumena, obavezno proverite i donju stranu. Pečenu pitu premažite otopljenim maslacem.
Prekrijte čistom krpom i prohladite, posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Slatko od zrelih smokava