уторак, 28. новембар 2017.

Krompiruša

Imala sam veeeliki strah od razvlačenja kora dok nisam naletela na slike jedne moćne krompiruše i zatražila recept od žene koja je to napravila! Mislim da sam se za prvi put dobro snašla!

Sastojci:
  • 500g glatkog brašna
  • 6 kašika ulja
  • 3dcl mlake vode
  • malo soli
Fil
  • 1kg krompira
  • 1 crni luk
  • biber, so, ulje
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Mesiti sve dok testo ne prestane da se lepi za sto. Podeliti na dva dela i staviti oba odvojeno na tanjir, premazati uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata. Na sto staviti stolnjak (ja nisam), dobro ga pobrašniti, na sredinu staviti testo i razvući ga oklagijom koliko je to moguće, premazari uljem testo i nauljiti ruke i lagano razvlačiti od sredine prema krajevima. Kore teba da budu baš tanke, gotovo prozirne. Debele krajeve odseći, uz ivicu ređati krompir koji ste prethodno iseckali na kockice i pomešali sa iseckanim lukom, dodali so, biber i ulje. Rolati prema sredini, premestiti u podmazan uljem pleh, premazati još jednom uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok ne bude lepo rumena, obavezno proverite i donju stranu.
Gotovu krompirušu prekrijte alu folijom i preko toga čistom krpom. 
* Ako želite da bude sočnije kad je pita skoro gotova stavite da provri 1dcl vode, 15ml ulja i pola kašičice soli i kad provri prelijte ravnomerno pitu i stavite još nekoliko minuta da se peče.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama