Mekoća ovih buhtli osvojiće vas na prvi zalogaj! Testo je fantastično, kao pamuk, samo pazite da ne dodate previše brašna jer treba da ostane mekše.
Sastojci:
- oko 500 g brašna (koristim uvek T- 400, meko)
- 50 g šećera u prahu
- pola kocke svežeg kvasca, 20 g
- 50 ml tople vode
- 50 ml ulja (koristim maslinovo, može i suncokretovo)
- 250 ml toplog mleka
- pola kašičice soli
- kašičica šećera
- rendana kora jedne pomorandže
Dodatno
- šećer u prahu za posipanje
- 1 jaje za premazivanje buhtli
- nutella ili krem po želji ili džem
Priprema
U manjoj posudi izmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo tople vode, oko 50 ml, ostavite 10 minuta na toplom mestu da nadođe.
U drugu, veću posudu dodajte 250 g prosejanog brašna, šećer u prahu, ulje (jednu kašiku ulja ostavite sa strane) , so, rendanu koru jedne pomorandže, toplo mleko i nadošli kvasac, sve lepo sjedinite. Postepeno dodavati ostatak brašna, treba da dobijete mekše testo. Premažite ga jednom kašikom ulja koju ste ostavili sa strane, prekrijte streč folijom i čistom krpom, ostavite 40 minuta na toplom da nadođe.
Nadošlo testo malo premesiti, ja to radim na silikonskoj podlozi bez dodavanja brašna, rasklagijati, nožem iseći na kvadrate željene veličine i na sredinu stavite kašičicu džema ili krema. Spojite rukama suprotne krajeve kvadrata i prstima oblikujte lopticu. Buhtle slažite jednu do druge u okrugli kalup prečnika 24 cm, prekriven pek papirom. Umućenim jajetom premazati buhtle. Rernu uključite na 200 stepeni, buhtle ostavite da nadođu još malo dok se rerna ne zagreje. Pecite ih 20 do 25 minuta. Gotove buhtle prohladite pa obilno pospite prah šećerom i uživajte u ukusu!
Нема коментара:
Постави коментар