недеља, 16. септембар 2018.

Banoffee Pie

Ovu divnu, kremastu pitu sam videla pre nekoliko godina na 24Kitchen i tek sada sam je napravila jer sam, u međuvremenu, potpuno zaboravila na nju! Vama preporučujem da je obavezno napravite jer je veoma jednostavna, a ukus vrhunski!


Sastojci:

Za podlogu
  • 125 g maslaca
  • 250 g mlevenog keksa (plazma, bevita, zlatni pek- koji volite)
  • po potrebi malo mleka ili gaziranog soka od narandže

Karamel krem
  • 500 ml mleka 
  • 200g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo
  • 30-tak grama maslaca (može i kokosov maslac)
i još
  • 3- 4 banane
  • pola limuna
  • 250 ml mlečne slatke pavlake (36% m.m.)
  • 50ak grama rendane čokolade

Priprema

Prvo pripremiti karamel krem.

Koristiti veću šerpu za kuvanje, od 3-4l jer od sode bikarbone i gustina mleko može da zapeni.
U posudu sipati gustin i sodu bikarbonu pa dodavati malo po malo hladnog mleka, do 100ml, da dobijete glatku smesu bez grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i ostavite da provri. Kad provri dodati prstohvat soli, zatim smanjiti temperaturu na najnižu, tek toliko da mleko vri i dodati mu ono mleko pomešano sa sodom i gustinom. Promešati i nastaviti sa kuvanjem.
Kuvati oko 45 min, možda i malo duže, često mešati varjačom.
Na kraju dodati i komadić maslaca i izmešati da se istopi. Na gustini dobija tek kasnije, kada se ohladi. 


U posudi nasuti mleveni keks i istopljen maslac, sjediniti. Dobićete mrvičastu smesu koju ćete prebaciti u kalup za tart, ja sam koristila običan kalup prečnika 24cm, a trebalo bi 20cm.
Podići smesu 3-4 cm uz ivicu.
Odložite na neko vreme u frižider, izvadite i preko ravnomerno rasporedite karamel pa opet vratite u frižider.
za to vreme isecite banane i prelijte limunovim sokom pa poređajte preko karamel krema.
Umutite slatku pavlaku i premažite preko banana pa ukrasite rendanom čokoladom.

Ohladite i uživajte u ovoj predivnoj poslastici!

Izvor:
https://www.carnation.co.uk/Recipes/8/Classic-Banoffee-Pie-Recipe 
https://mysticcakes.wordpress.com/2017/07/01/banoffee-pita/
http://vikendkuvarica.blogspot.com/2017/05/dulce-de-leche-iliti-karamel-krem.html#more




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama