Baklava napravljena po ovom receptu je savršena! Recept sam pronašla na https://www.coolinarika.com/recept/964941/
•500g gotovih kora za baklavu
•500g oraha - pola mlevenih, pola seckanih
•3 kašike prezli
•100ml ulja za premazivanje kora
•još 125ml ulja i 125g maslaca za prelivanje baklave
Agda
•800ml vode
•800g šećera
•sok od pola limuna (ja stavim ceo limun isečen na kolutove)
Priprema
Prvo napraviti sirup (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio dok se baklava peče. Kuvati vodu i šećer 20-ak minuta. Pred kraj dodati sok od pola limuna. Ostaviti da se hladi za vreme pravljenja baklave, jer ide vruća baklava - hladan sirup.
Tepsiju veličine 20x30cm premazati uljem. Kore izrezati na veličinu tepsije. Orahe i prezle izmešati. Redjati u tepsiju 3 kore, svaku premazati uljem. Četvrtu posuti mešavinom oraha i prezle ( 3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako ređati do kraja, jednu premazati uljem, sledeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu iseći dijagonalno na rombove. Zagrejati 125ml ulja i 125g maslaca i preliti preko isečene baklave. Na baklavu staviti jednu celu koru koju smo ostavili sa strane kako ne bi izgorela.
Baklava se peče 50minuta. Zagrejati rernu na 220°C. Prvih 10 minuta peći na 220°C. Smanjiti na 180°C pa peći narednih 30 minuta na 180°C. Na kraju pečenja ponovo pojačati temperaturu na 200°C pa peći još 10 minuta. Na pola pečenja možete prekriti alu folijom.
Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorela) i preliti hladnim sirupom. Kada upije sirup poklopite drugom tepsijom 10-ak minuta da stoji kako se ne bi gornja kora dizala. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, pa prebaciti u frižider pokrivenu alu folijom.Prijatno!
•500g gotovih kora za baklavu
•500g oraha - pola mlevenih, pola seckanih
•3 kašike prezli
•100ml ulja za premazivanje kora
•još 125ml ulja i 125g maslaca za prelivanje baklave
Agda
•800ml vode
•800g šećera
•sok od pola limuna (ja stavim ceo limun isečen na kolutove)
Priprema
Prvo napraviti sirup (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio dok se baklava peče. Kuvati vodu i šećer 20-ak minuta. Pred kraj dodati sok od pola limuna. Ostaviti da se hladi za vreme pravljenja baklave, jer ide vruća baklava - hladan sirup.
Tepsiju veličine 20x30cm premazati uljem. Kore izrezati na veličinu tepsije. Orahe i prezle izmešati. Redjati u tepsiju 3 kore, svaku premazati uljem. Četvrtu posuti mešavinom oraha i prezle ( 3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako ređati do kraja, jednu premazati uljem, sledeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu iseći dijagonalno na rombove. Zagrejati 125ml ulja i 125g maslaca i preliti preko isečene baklave. Na baklavu staviti jednu celu koru koju smo ostavili sa strane kako ne bi izgorela.
Baklava se peče 50minuta. Zagrejati rernu na 220°C. Prvih 10 minuta peći na 220°C. Smanjiti na 180°C pa peći narednih 30 minuta na 180°C. Na kraju pečenja ponovo pojačati temperaturu na 200°C pa peći još 10 minuta. Na pola pečenja možete prekriti alu folijom.
Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorela) i preliti hladnim sirupom. Kada upije sirup poklopite drugom tepsijom 10-ak minuta da stoji kako se ne bi gornja kora dizala. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, pa prebaciti u frižider pokrivenu alu folijom.Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар