среда, 20. децембар 2017.

Đulbastije

Jaaako ukusne, sočne, mekane, prste da poližete!! 






Sastojci:

Đulbastije:

  • 400g mlevene junetine
  • 200g mlevenog svinjskog mesa
  • 400g krompira
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • po ukusu so, biber, začini po želji
Bešamel:
  • 50g maslaca
  • 2-3 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • malo soli, bibera, belog luka u prahu, muskatnog oraščića
  • 100g punomasnog, polutvrdog sira 
I još:
  • 50-100g punomasnog, polutvrdog sira
Crni i beli luk sitno iseckati, krompir narendati  na krupniju stranu, dodati mleveno meso, jaje, brašno, začine i sve dobro sjediniti. Oblikovati đulbastije, kao ćufte ili pljeskavice, pržiti ih u zagrejanom ulju, ne da se potpuno isprže već samo da uhvate rumenu boju sa obe strane.
Pržene đulbastije ređati u nauljen pleh ili vatrostalnu posudu.
U drugoj posudi rastopiti  maslac na laganoj vatri, dodati brašno i pržiti 1 minut. Dodati mleko i malo soli, bibera i muskatnog oraščića, kad provri dodati pavlaku za kuvanje i sve još kratko kuvati uz stalno mešanje, na kraju dodati malo belog luka u prahu. Skinuti sa ringle i dodati 100g rendanog sira, mešati dok se ne sjedini. Gotov bešamel preliti preko đulbastija, prekriti alu folijom i peći 30 minuta na 200 stepeni, zatim skinuti foliju, dodati odozgo još 50 g rendanog sira i zapeći još 15 minuta na istoj temperaturi. 

Inspiraciju sam našla na  Coolinarici









Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama