Jaaako ukusne, sočne, mekane, prste da poližete!!
Sastojci:
Đulbastije:
- 400g mlevene junetine
- 200g mlevenog svinjskog mesa
- 400g krompira
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- po ukusu so, biber, začini po želji
Bešamel:
- 50g maslaca
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- malo soli, bibera, belog luka u prahu, muskatnog oraščića
- 100g punomasnog, polutvrdog sira
I još:
- 50-100g punomasnog, polutvrdog sira
Crni i beli luk sitno iseckati, krompir narendati na krupniju stranu, dodati mleveno meso, jaje, brašno, začine i sve dobro sjediniti. Oblikovati đulbastije, kao ćufte ili pljeskavice, pržiti ih u zagrejanom ulju, ne da se potpuno isprže već samo da uhvate rumenu boju sa obe strane.
Pržene đulbastije ređati u nauljen pleh ili vatrostalnu posudu.
U drugoj posudi rastopiti maslac na laganoj vatri, dodati brašno i pržiti 1 minut. Dodati mleko i malo soli, bibera i muskatnog oraščića, kad provri dodati pavlaku za kuvanje i sve još kratko kuvati uz stalno mešanje, na kraju dodati malo belog luka u prahu. Skinuti sa ringle i dodati 100g rendanog sira, mešati dok se ne sjedini. Gotov bešamel preliti preko đulbastija, prekriti alu folijom i peći 30 minuta na 200 stepeni, zatim skinuti foliju, dodati odozgo još 50 g rendanog sira i zapeći još 15 minuta na istoj temperaturi.
Inspiraciju sam našla na Coolinarici
Нема коментара:
Постави коментар