Turski specijalitet koji je veoma popularan kod nas, izuzetno ukusan i ovo je nešto najkremastije što sam ikada napravila ! Neverovatno mekano i fino, bez pečenja. Nisam sigurna da sam koru napravila kako treba, na mestima je pukla i poprilično je nežna pa treba biti veoma pažljiv, a pre nego što je urolate morate je dooobro ohladiti.
Potrebno:
- 800 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike kakaoa
- 3 kašike gustina
Dodatno
- oko 150 g mlevene plazme
- 80 g tamne čokolade (koristila sam od 74% kakao delova)
- 20 g maslaca
- 200 ml slatke pavlake
U 200 ml mleka razmutiti šećer, vanilin šećer, kakao, gustin, dobro sjediniti da nema grudvica.
600 ml mleka staviti da se zagreje, kad provri dodati mu smesu sa gustinom i kuvati nekoliko minuta, dok se ne zgusne.
Odmah u vrelo dodati čokoladu izlomljenu na kockice i maslac, dobro izmešati dok se sve lepo ne sjedini.
Izliti toplu smesu u pleh 32x40 koji ste posuli mlevenim plazmom.
Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi pa odložiti u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Umutiti slatku pavlaku i premazati preko kore.
Iseći prvo dužem delu, pa poprečnog na 6 delova, urolati prema sredini, najbolje špatulom jer je kora veoma osetljiva.
Kolač služiti dobro ohlađen.
Нема коментара:
Постави коментар