Malo sam se igrala sa acetatnim folijama i napravila ove dekorativne i veoma ukusne tortice, inspiracija mi je bila Jafa torta sa bloga Jekin Kapric, za original recept kliknite ovde.
Sastojci za 10 Jafica:
Podloga:
- 200 g mlevene plazme
- 80 g maslaca
- 50 ml gaziranog soka od narandže ili malo više
Vanila fil
- 500 ml mleka
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca
Voćni fil
- 200 g kupina
- 1 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika gustina
- malo vode
Glazura
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika masti (ili 3 kašike ulja)
Dodatno:
10 Jaffa keksa (koristila sam Jaffa cakes choco, može i classic, sa ukusom višnje ili maline)
seckana jafa, mlečna čokolada
seckana jafa, mlečna čokolada
Priprema
Prvo pripremiti fil. U malo hladnog mleka razmutiti pudinge, ostatak mleka sa šećerom i vanilin šećerom staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i nasuti smesu sa pudingom. Kuvati 2-3 minuta dok se ne zgusne. Prekriti fil streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. U ohlađen fil postepeno dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca i sve dobro izmiksati.
Dok se fil hladi napraviti podlogu.
Izmiksati maslac sobne temperatura, dodati plazmu i sok, sve dobro sjediniti. Potom smesu utapkati i kalupe, po 1 kašiku. Preko toga staviti kašičicu žutog fila , tek da ima toliko da se jafa keks zalepi. Preko fila ređati jafa keks u svaki kalup tako da čokoladna strana bude okrenuta na dole. Preko jafa keksa ravnomerno rasporediti voćni fil dok je još topao.
Staviti kupine i šećer da se kuvaju, kad provri na tihoj vatri kuvati 10 minuta. Dodati gustin koji ste izmešati sa malo hladne vode,
kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Vruće odmah preliti preko jafe, ohladiti I preko dodati ostatak žutog fila.
Kad se stegne skinuti obruč i preliti glazurom: Mast i čokoladu sam stavila na srednju temperaturu i sačekala da se otopi, zatim sam smesu prohladila i prelila preko svake tortice. Kad se glazura skoro stegla dekorisati tortu.
Izmiksati maslac sobne temperatura, dodati plazmu i sok, sve dobro sjediniti. Potom smesu utapkati i kalupe, po 1 kašiku. Preko toga staviti kašičicu žutog fila , tek da ima toliko da se jafa keks zalepi. Preko fila ređati jafa keks u svaki kalup tako da čokoladna strana bude okrenuta na dole. Preko jafa keksa ravnomerno rasporediti voćni fil dok je još topao.
Staviti kupine i šećer da se kuvaju, kad provri na tihoj vatri kuvati 10 minuta. Dodati gustin koji ste izmešati sa malo hladne vode,
kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Vruće odmah preliti preko jafe, ohladiti I preko dodati ostatak žutog fila.
Kad se stegne skinuti obruč i preliti glazurom: Mast i čokoladu sam stavila na srednju temperaturu i sačekala da se otopi, zatim sam smesu prohladila i prelila preko svake tortice. Kad se glazura skoro stegla dekorisati tortu.
Нема коментара:
Постави коментар