петак, 14. фебруар 2025.

Žuti kolač sa borovnicama



Najviše volim najjednostavnije, starinske kolače. Sočni, mekani, mirisni... Potrebni su vam voće, mleko ili jogurt, ulje, brašno i za pola sata imate spremnu poslasticu.

Verujem da svi već imate svoju verziju ovog kolača, ispod vam pišem mere po kojima sam ja pravila. 


Sastojci za pleh 35x25cm:

6 jaja

300 g šećera, ako volite slađe dodajte još 50 do 100g, nama je ova mera idealna

2 vanilin šećera

400 g glatkog brašna 

250 ml jogurta 2,8% m.m.

200 ml ulja

1 kesica praška za pecivo 

500 g borovnica/ višanja ili drugog voća, ako koristite smrznuto prethodno ga odmrznite i ocedite od viška tečnosti na ubrusu

2-3  kašike griza 


Priprema: 


Rernu uključiti na 200°C.

Pleh 35x25 cm premazati uljem u tankom sloju ili  obložiti pek papirom.

Penasto umutiti jaja i šećer, dodati ulje, jogurt i na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo,  sjediniti na najmanjoj brzini.

Izliti smesu u pleh, odozgo rasporediti borovnice koje ste prethodno uvaljali u griz i peći 35- 40 minuta. 

Pred kraj pečenja možete prekriti alu folijom da ne potamni previše.

Gotov kolač prohladiti 10 minuta, iseći i posuti šećerom u prahu.






Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Žuti kolač sa borovnicama