Najviše volim najjednostavnije, starinske kolače. Sočni, mekani, mirisni... Potrebni su vam voće, mleko ili jogurt, ulje, brašno i za pola sata imate spremnu poslasticu.
Verujem da svi već imate svoju verziju ovog kolača, ispod vam pišem mere po kojima sam ja pravila.
Sastojci za pleh 35x25cm:
6 jaja
300 g šećera, ako volite slađe dodajte još 50 do 100g, nama je ova mera idealna
2 vanilin šećera
400 g glatkog brašna
250 ml jogurta 2,8% m.m.
200 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
500 g borovnica/ višanja ili drugog voća, ako koristite smrznuto prethodno ga odmrznite i ocedite od viška tečnosti na ubrusu
2-3 kašike griza
Priprema:
Rernu uključiti na 200°C.
Pleh 35x25 cm premazati uljem u tankom sloju ili obložiti pek papirom.
Penasto umutiti jaja i šećer, dodati ulje, jogurt i na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, sjediniti na najmanjoj brzini.
Izliti smesu u pleh, odozgo rasporediti borovnice koje ste prethodno uvaljali u griz i peći 35- 40 minuta.
Pred kraj pečenja možete prekriti alu folijom da ne potamni previše.
Gotov kolač prohladiti 10 minuta, iseći i posuti šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар