недеља, 16. фебруар 2025.

Kuglof sa borovnicama





Jednostavan, sočan i mekan, odlična kombinacija ukusa.

Sastojci :

*šolja je od 150 ml


3 jajeta

1 šolja smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 šolja gustog jogurta 2,8% m.m.

1/2 šolje ulja 

2 šolje brašna (koristim glatko, obavezno prosejano)

prstohvat morske soli 

1 kesica praška za pecivo (10g)

200 g borovnica, svežih ili smrznutih

rendana korica jednog limuna

60 g bele čokolade sitno iseckane 


Preliv:

100 g bele čokolade 


Priprema:

Borovnice oprati, staviti na ubrus da se osuše. Ako koristite smrznute samo ih pospite kašikom mekog brašna i dobro izmešajte tako da svaka bude obložena. Dodajte tu i koricu od limuna. 

Rernu zagrejati na 180°C.

U vanglici sjediniti prosejano brašno, so i prašak za pecivo. U drugoj vanglici umutiti jaja, vanilin i kristal šećer. Dodati jogurt i ulje, izmešati, dodati suve sastojke iz prve vanglice i sve lepo sjediniti. Na kraju dodati borovnice i 60 g sitno iseckane bele čokolade, izmešati lagano. Nemojte preterivati sa mešanjem da smesa ne bi postala ljubičasta. 

Kalup za kuglof dobro premazati maslacem i posuti brašnom. Nasuti smesu. 

Peći 45- 50 minuta, dok ne porumeni i dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe suva.

Pečen kuglof prohladiti, prevrnuti na tacnu. 

Preliti otopljenom čokoladom, dekorisati po želji. 





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Kuglof sa borovnicama