Lagane i pahuljaste, izuzetno ukusne. Preliv možete napraviti od bobičastog voća ili palačinke poslužite uz med, puter, sveže voće ili u slanoj varijanti. 😊
Sastojci za 12 palačinki prečnika 11 cm :
270 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo
1 kašičica soli
60 g kristal šećera
260 ml mleka
2 jajeta
4 kašike maslinovog ulja ili otopljenog putera
1 kašika limunovog soka
Priprema:
1. U vanglicu prosejte brašno i prašak za pecivo, dodajte so i šećer, izmešajte.
U drugoj vanglici lagano umutite jaje, dodajte mleko umutite, naspite ulje i izmešajte.
2. U vanglicu sa brašnom naspite tečnu smesu, dodajte kašičicu limunovog soka i mutite žicom dok ne dobijete glatku, gustu smesu, bez grudvica. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.
3. Zagrejte nelepljiv tiganj na srednjoj temperaturi, dodajte malo putera, kada se puter istopi kašikom za sladoled vadite testo i naspite u tiganj. Pržite otprilike 1 i po minut, treba da se pojave mehurići zatim okrenite palačinku na drugu stranu i pržite još minut, dok ne dobije zlatno smeđu boju, palačinka treba da naraste oko 1 cm.
4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.
5. Palačinke je najbolje služiti tople, uz dodatke po želji.
*Umesto pšeničnog brašna možete koristiti pola heljdino (ili integralno), pola pšenično. U testo možete dodati kašičicu cimeta, razne arome,koricu limuna, kakao prah...
Ako vam se čini da je smesa ređa možete dodati još malo brašna.
Preliv od malina
Sastojci :
250g malina
1 kašika limunovog soka
50 g smeđeg šećera
1 kašika gustina razmućena u malo vode
Maline, šećer i limun stavite u šerpicu.
Kuvati na srednjoj temperaturi dok maline ne omekšaju i ne puste sok, otprilike 5 minuta, dodajte razmućeni gustin, mešajte dok se malo ne zgusne. Ostaviti da se prohladi, prebaciti u teglicu i koristiti po potrebi.
Нема коментара:
Постави коментар