понедељак, 24. март 2025.

Žuti kolač sa višnjama



Najviše volim najjednostavnije, starinske kolače. Sočni, mekani, mirisni... Potrebni su vam voće, mleko ili jogurt, ulje, brašno i za pola sata imate spremnu poslasticu.

Verujem da svi već imate svoju verziju ovog kolača, ispod vam pišem mere po kojima sam ja pravila.

Sastojci za pleh 16x26 cm:
3 jajeta
150 g smeđeg šećera, ako volite slađe dodajte još 50 g
1 vanilin šećer
200 g glatkog brašna
130 ml jogurta, koristila sam grčki
100 ml ulja
pola kesice praška za pecivo
300 g višanja ili drugog voća, ako koristite smrznuto prethodno ga odmrznite i ocedite od viška tečnosti na ubrusu
20 g griza
* Ako hoćete da pripremate u većem plehu sve sastojke pomnožite sa 1,5.

Priprema:

Rernu uključiti na 200°C.
Pleh 16x26 cm premazati uljem u tankom sloju.
Penasto umutiti jaja I šećer, dodati ulje, jogurt i na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo,  sjediniti na najmanjoj brzini.
Izliti smesu u pleh, odozgo rasporediti višnje koje ste prethodno uvaljali u griz i peći 35 minuta.
Pred kraj pečenja možete prekriti alu folijom da ne potamni previše.
Gotov kolač prohladiti 10 minuta, iseći i posuti šećerom u prahu.
 




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Puslice