четвртак, 30. јул 2020.

Jogurt torta


Da li ste raspoloženi za jednu finu, laganu, osvežavajuću poslasticu? Neodoljiv spoj oreo keksa, višanja, grčkog jogurta i slatke pavlake i kao šlag na tortu - ganache od bele čokolade. Umesto orea možete koristiti keks po vašem izboru, isto važi i za voće, može biti bilo koje crveno, čak možete napraviti i bez voćnog dela.

Sastojci :

Podloga
  • 140 g oreo keksa
  • 2 kašike meda
  • 65 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
Fil
  • 400 g grčkog jogurta 9,9 % m. m. (kupila sam ga u Lidlu)
  • 400 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 10 g želatina (koristila sam želatin u listićima ali umesto njega možete i mleveni)
Voćni fil
  • 200 g višanja (očišćenih od koštica)
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika gustina + 2,3 kašike soka od višanja ili vode
Ganache
  • 100 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade

Priprema:
Maslac i med otopiti na laganoj temperaturi, prohladiti. U vanglicu nasuti oreo keks i vanilin šećer, izmešati, nasuti smesu od meda i maslaca, sve dobro sjediniti i rasporediti u kalup prečnika 20 cm.
Odložiti u frižider.
Staviti višnje, šećer i vanilin šećer da se kuvaju, kad provri na tihoj vatri kuvati 10 minuta. Dodati gustin koji ste izmešati sa malo soka od višanja,
kuvajte još malo dok se ne zgusne. Preliti odnosno premazati preko sloja od keksa. Vratiti u frižider.
Želatin u listićima potopiti na 5 minuta u hladnu vodu.
U vanglici lagano špatulom izmešati grčki jogurt i šećer u prahu.
U drugoj vanglici umutiti slatku pavlaku, ne previše čvrsto. Dodati smesu sa grčkim jogurtom i sve lagano špatulom sjediniti.
Listiće želatina ocediti, staviti u lončić i otopiti na laganoj temperaturi, ne sme da provri. Otopljen želatin skinuti sa ringle, dodati jednu kašiku belog fila, dobro izmešati pa sve nasuti u beli fil i izmešati.
Rasporediti preko voćnog sloja, odložiti u frižider.
Ganache pripremate tako što na laganoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku i prelijete preko izlomljene čokolade. Sačekate minut pa dobro izmešate, prohladite i prelijete preko torte.
Najbolje bi bilo ostaviti je da odstoji preko noći u frižideru.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama