Mnogo volim ovakve torte, prave starinske koje su sa mnogo ljubavi pravile naše bake, bez šlaga, pudinga i slično, od domaćih, prirodnih sastojaka.
Našla sam bezbroj recepata za sladoled tortu ali ovaj mi se posebno dopao, hvala Gaga što si podelila sa nama recept tvoje bake, zaista je izuzetan!
Fine, nežne, pahuljaste kore koje se tope u ustima, natopljene u mleku, baršunast fil od žumanaca kuvan na pari, mlečna slatka pavlaka i kupine, uživali smo u svakom zalogaju!
Ja sam maslac dodala u topao krem i na kraju sam, da bih imala više fila, dodala 250 ml umućene slatke pavlake, a vi možete uraditi kao što piše u receptu.
Original recept pogledajte kod Gage
Sastojci :
Za 3 kore
- 9 belanaca
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna (koristila sam belo, pšenično, meko, T-400)
- prstohvat soli x3
Fil
- 300 g maslaca
- 10 kesica vanilin šećera (100g)
- 9 žumanaca
- 300 g šećera u prahu (možete smanjiti količinu šećera)
Dodatno
- 300 ml mleka za kvašenje kora
- 250 ml slatke pavlake
- voće po želji, ja sam koristila sveže kupine
Priprema
Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite 3 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 3 kašike šećera, umutite u čvrst sneg. Na kraju lagano umešajte špatulom 3 kašike brašna. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom, premažite stranice maslacem i pospite brašnom i izručite smesu. Pecite 12-15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se prohladi pa odvojite od pek papira i prelijte ravnomerno, lagano sa 100 ml hadnog mlekom.
Ostavite da kore upiju mleko, za to vreme pripremite fil.
Stavite veći lonac sa vodom na ringlu i ostavite da voda provri. U drugom, manjem loncu mikserom umutite žumanca sa šećerom u prahu, mutite dok se smesa ne udvostruči i pobeli. Zatim taj lonac stavite u veći, pazite da dno lonca ne dodiruje vodu. Temperaturu smanjiti na srednju i kuvati otprilike 15 minuta, sve vreme mutiti mikserom.
Tačno vreme kuvanja morate odrediti sami jer zavisi od više faktora kao što su veličina lonca u kom kuvate, veličina jaja itd...Krema treba da bude takva da podseća
na gusti karamel ili gušći med, a varjača treba da ostavi trag na dnu lonca.
Lonac sa skuvanim filom izvadite iz drugog sa vrelom vodom, ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu smesu dodajte umućen malac sa vanilin šećerom, sobne temperature i sve dobro sjedniti mikserom. Podelite fil na 3 dela.
Zatim na tacnu stavite koru, premažite sa 4-5 kašika fila i tako uradite i sa ostalim korama i filom. Na kraju, neposredno pre služenja, premažite tortu slatkom pavlakom umućenom sa kesicom vanilin šećera i poređajte voće po želji.
Najlepša je kada odstoji najmanje 12 h u frižideru ili duže.
Нема коментара:
Постави коментар