уторак, 24. септембар 2019.

Šaum rolne sa vanila filom

Predivan, nežan, vanila fil u hrskavom omotaču od lisnatog testa, teško je zaustaviti se samo na jednoj rolni! Pravim ih po prvi put, htela sam prvo klasičnu verziju sa belancima ali sam naletela na Natašin recept i morala sam da ga isprobam! Original recept možete pogledati ovde .


Sastojci:

  • 500g lisnatog testa


Vanila fil

  • 10 g želatina
  • 4 kašike vode
  • 500 ml mleka
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 3 žumanca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml slatke pavlake


Dodatno:

  • kalupi
  • ulje za premazivanje kalupa
  • 1 jaje
  • malo mleka
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema
Lisnato testo sam odložila dan ranije u frižider tako da omekša i bude pogodno za rad ali da ostane hladno.
Rerrnu zagrejati na 200 stepeni.
Posuti brašnom svaki deo testa i rasklagijati, iseći na 12 trakica odnosno na 24.
Kalupe premazati uljem, testo zarolati oko kalupa. Pleh obložiti pek papirom i ređati kalupe sa testom. Premazati jajetom umućenim sa malo mleka. Peći 15- 20 minuta, dok ne porumeni lepo. Kratko prohladiti pa skinuti testo sa kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.

Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti 10 minuta da nabubri.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati puding, gustin i 100 ml mleka, umutiti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da se kuva, kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima i pudingom, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle i dodajte želatin koji ste prethodno otopili na laganoj temperaturi. Sve dobro izmešati , prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kad se ohladi malo umutiti smesu pa dodati umućenu slatku pavlaku i sve dobro izmiksati.
Puniti vrećicu sa odgovarajućim nastavkom i filovati rolne. Pre služenja obilno posuti šećerom u prahu.







.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama