Prelepa, raskošna, neverovatno ukusna torta sa bloga Torte i kolači Ivanka, original recept možete pogledati ovde. Po Ivankinom receptu sam pravila i tortu Beli Egipat koja je takođe bila savršena.
Priprema traje malo duže, suše se tri beze kore, to je traje 4,5 sati , u kombinciji sa dva odlična fila, slatkom pavlakom, lino ladom, ali je zaista vredna truda!
Sastojci:
Za 3 beze kore
Fil
Dodatno
1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite ali tako da budu krupno mleveni.
2. Mutiti 5 belanaca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodavati 7 kašika šećera i mutiti dok se šećer sasvim ne otopi i smesa postane čvrsta. Pred kraj dodati pola kašike sirćeta i još malo mutiti.
Kalup 24cm obložiti pek papirom premazan maslacem u tankom sloju, posuti sa 50 g mlevenih lešnika, odozgo ravnomerno rasporediti sneg od belanaca. Sušiti 30 minuta na 150 stepeni i još 1h na 100 stepeni. Gotovu koru izvaditi iz kalupa, okrenuti tako da lešnici budui gore ipremazati sa 2, 3 kašike lino lade. Ohladiti.
Isti postupak ponoviti još 2 puta.
3. Žumanca lagano umutiti sa šećerom, vanilin šećerom, dodati puding od vanile, gustin, 200 ml mleka i sve sjediniti da nema grudvica. Ostatak mleka (800 ml) stavite da se zagreva, kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne, podelite na dva dela u jedan deo pa umešajte čokoladu izlomljenu na kockice. Prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodajte u obe smese po 100 g umućenog maslaca, dobro izmiksati kreme su spremen za filovanje torte.
4. Obe kreme podeliti na dva dela. Umutite slatku opavlaku ali ne treba da bude previše čvrsto.
Na prvu koru slagati kremu pomoću kašike za sladoled ili obične kašike. Stavljati jednu kašiku tamne kreme, pa jednu svetle i tako dok ne popunite sve. Ako su ostale rupe između krema popunite ih lino ladom, ja sam uradila kao što vidite na fotografiji. Premažite slatkom pavlakom pa poklopiti drugom korom, sa njom ponoviti isti postupak.
Završiti trećom korom, odozgo dekorisati slatkom pavlakom, a sa strane "zalepiti" čokoladnu dekoraciju kad se torta ohladi i stegne.
5. Izrada čokoladne dekoracije
Čokoladu otopiti na pari, prohladiti pa napuniti kesu, odseći joj vrh. Šarati čokoladom na pek papiru, odložiti u zamrzivač na 5- 10 minuta pa dekorisati tortu.
Sastojci:
Za 3 beze kore
- 15 belanaca
- 21 kašika šećera
- 1,5 kašika belog sirćeta
- 150 g pečenih, krupno mlevenih lešnika
- maslac za premazivanje pek papira
Fil
- 1 l mleka
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera (10g)
- 1 vanila puding
- 6 kašika gustina
- 15 žumanaca
- 200 g maslaca
- 100 g mlečne čokolade
Dodatno
- lino lada sa seckanim lešnicima ili krem po izboru
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite ali tako da budu krupno mleveni.
2. Mutiti 5 belanaca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodavati 7 kašika šećera i mutiti dok se šećer sasvim ne otopi i smesa postane čvrsta. Pred kraj dodati pola kašike sirćeta i još malo mutiti.
Kalup 24cm obložiti pek papirom premazan maslacem u tankom sloju, posuti sa 50 g mlevenih lešnika, odozgo ravnomerno rasporediti sneg od belanaca. Sušiti 30 minuta na 150 stepeni i još 1h na 100 stepeni. Gotovu koru izvaditi iz kalupa, okrenuti tako da lešnici budui gore ipremazati sa 2, 3 kašike lino lade. Ohladiti.
Isti postupak ponoviti još 2 puta.
3. Žumanca lagano umutiti sa šećerom, vanilin šećerom, dodati puding od vanile, gustin, 200 ml mleka i sve sjediniti da nema grudvica. Ostatak mleka (800 ml) stavite da se zagreva, kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne, podelite na dva dela u jedan deo pa umešajte čokoladu izlomljenu na kockice. Prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodajte u obe smese po 100 g umućenog maslaca, dobro izmiksati kreme su spremen za filovanje torte.
4. Obe kreme podeliti na dva dela. Umutite slatku opavlaku ali ne treba da bude previše čvrsto.
Na prvu koru slagati kremu pomoću kašike za sladoled ili obične kašike. Stavljati jednu kašiku tamne kreme, pa jednu svetle i tako dok ne popunite sve. Ako su ostale rupe između krema popunite ih lino ladom, ja sam uradila kao što vidite na fotografiji. Premažite slatkom pavlakom pa poklopiti drugom korom, sa njom ponoviti isti postupak.
Završiti trećom korom, odozgo dekorisati slatkom pavlakom, a sa strane "zalepiti" čokoladnu dekoraciju kad se torta ohladi i stegne.
5. Izrada čokoladne dekoracije
Čokoladu otopiti na pari, prohladiti pa napuniti kesu, odseći joj vrh. Šarati čokoladom na pek papiru, odložiti u zamrzivač na 5- 10 minuta pa dekorisati tortu.
Нема коментара:
Постави коментар