петак, 7. јун 2019.

Moja prva, prava baklava






Recept sam dobila od moje instagram prijateljice Sonite.
Bolju od ove baklave nismo probali, tako je lepa, mekana, sočna, ma savršena! Recept više ne menjam! Puter, orasi, agda, bez dodataka garantuju raj za nepce (kalorije se kad je u pitanju baklava ne broje!) 

Sastojci (ovo je original recept, ja sam pravila pola mere) :
  • 1 kg kora za baklavu
  • 1 kg oraha
  • 1,100kg šećera
  • 1, 5 l vode
  • 300 g putera 
  • malo ulja
  • pola limuna

Priprema
Prvo pripremiti agdu i ostaviti da se dobro ohladi. Šećer i vodu staviti da se kuva, kad provri dodati sok od pola limuna i kuvati još 10 minuta na srednjoj temperaturi. Važno je ne kuvati limun u kriškama jer će agda imati ukus kuvane limunade.
Orahe samleti.
Puter istopiti sa malo ulja. Skinuti penu koja se u toku topljenja pojavi na površini, kasnije sa njim možete preliti gotovu pitu.
Puterom premazati pleh, poređati 5 kora koje ste isekli na veličinu pleha, svaku premazati maslacem, narednu pospite orasima i dalje jednu mastite, a jednu posipate i tako dok imate materijala. Na kraju završiti sa 5 kora, svaku takođe premazati maslacem. Iseći baklavu i preliti ostatkom vrućeg maslaca pa nećete imati potrebe da prekrivate baklavu.

Peći na 250°C dok ne porumeni, zatim smanjite na 150 ili 100, zavisi od jačine vaše rerne i sušite još sat do sat i po. Čim se pojave šupljine između baklavica, gotova je. Vruću baklavu preliti hladnom agdom. Baklavu u toku pečenja ne prekrivati da ne bi bila žilava, a ni kada se ispeče, eventualno sutradan možete prekriti folijom ali ne kačiti za rub pleha.
Ukoliko vam se učini da baklava nije dovoljno sočna, dodatno možete prokuvati nekoliko minuta 100 g šećera i 200 ml vode sa par kapi limuna i doliti, samo ovog puta vruću agdu na hladnu baklavu.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna