четвртак, 6. јун 2019.

Čokoladni rolat





Odličan rolat, jednostavan za pravljenje, bitno je samo da koristite kvalitetne namirnice. Odnos slatke pavlake i čokolade može biti 1:1, ako želite gušću kremu dodajte više čokolade, a za ređu dodajte više pavlake.
Sastojci:
Kora
  • 5 jaja
  • 140 g šećera
  • 1 kesica Dr. Oetker Rum šećer (10g)
  • 35 g Dr. Oetker Kakao praha
  • 10 g brašna (nije greška) 
  • prstohvat soli

Fil
  • 150 g čokolade za kuvanje za većim procentom kakao delova
  • 150 ml slatke pavlake
  • 2 kašike Nutelle ili nekog drugog krema

I još:
  • 50 g mlečne čokolade za posipanje

Priprema

1.Prvo sam pripremila kremu.
150 ml slatke pavlake zagrejati do vrenja ( ne treba da provri!), skinuti sa ringle i ubaciti izlomljenu čokoladu, ostaviti da odstoji 5 minuta. Nakon tog vremena izmešati dok se pavlaka i čokolada ne sjedine lepo, zatim ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prebaciti u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Ako želite još bogatiji ukus možete dodati nekoliko kašika Nutelle ili nekog drugog krema pred kraj. Kad se dobro ohladi mikserom umutiti.
2.
Pleh od rerne 30x40 obložite pek papirom i premažite maslacem da se biskvit ne bi lepio, rernu zagrejte na 220 stepeni.
Umutiti belanca u čvrst sneg pa postepeno dodavati 50 g šećera, sve vreme mutiti. Ostaviti sa strane.
Žumanca umutiti penasto, dok ne pobele, sa ostatkom šećera i rum šećerom.
Prosejati i sjediniti kakao, brašno i so.
U smesu sa žumancima dodati jednu trećinu smese sa kakaom i smese sa belancima, lagano izmešati špatulom. Isti postupak ponoviti još dva puta. Prebaciti smesu u pleh, ravnomerno rasporediti.
Peći na dnu rerne 5- 7 minuta. Gotovu koru odmah urolati pomoću vlažne krpe, usput veoma pažljivo odvojiti pek papir, ohladiti.
Kad se kora ohladila premažite je čokoladnim filom ( nekoliko kašika fila ostavite sa strane za premazivanje rolata). Urolati, premazati ostatkom fila, po želji posuti rendanim mlečnom čokoladom.
Rolat dobro ohladiti pa uživati u ukusu. Sličan rolat sam već pravila pod imenom Chocolate Fantasy, po receptu sa Coolinarke. 










Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna