Pravi letnji kolač sa voćem, jednostavan i osvežavajući, mekan i sočan.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 2 vanilin šećera (20g)
- 250 ml ulja
- 375 ml mleka
- 250 g pšeničnog griza
- 1 kesica praška za pecivo (10g)
- 225 g brašna
- 4 pune kašike džema od kajsija
- korica od limuna
- sok od pola limuna
- 10 kajsija
Kajsije oprati, osušiti, razdvojiti na dva dela.
Odvojiti žumanca i belanca.
Žumanca umutiti sa 150 g šećera, dodati mleko, ulje, rendanu koricu limuna, vanilin šećer i na kraju brašno pomešano sa grizom i praškom za pecivo. Sve dobro umutiti dok se ne sjedini.
Pleh 30x20 podmazati i nasuti pola smese. Peći u zagrejanoj rerni 10 minuta na 180°C, treba malo da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati džemom od kajsija, poređati polovine kajsija, odozgo nasuti drugu polovinu smese. Vratiti u rernu i peći otprilike pola sata, treba da porumeni. Za to vreme umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne. Premazati preko kolača, temperaturu smanjiti na 150°C I sušiti još 10 minuta.
Ohladiti, seći i uživati u osvežavajućem kiselkasto- slatkom ukusu.
Odvojiti žumanca i belanca.
Žumanca umutiti sa 150 g šećera, dodati mleko, ulje, rendanu koricu limuna, vanilin šećer i na kraju brašno pomešano sa grizom i praškom za pecivo. Sve dobro umutiti dok se ne sjedini.
Pleh 30x20 podmazati i nasuti pola smese. Peći u zagrejanoj rerni 10 minuta na 180°C, treba malo da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati džemom od kajsija, poređati polovine kajsija, odozgo nasuti drugu polovinu smese. Vratiti u rernu i peći otprilike pola sata, treba da porumeni. Za to vreme umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne. Premazati preko kolača, temperaturu smanjiti na 150°C I sušiti još 10 minuta.
Ohladiti, seći i uživati u osvežavajućem kiselkasto- slatkom ukusu.
Izvor: Coolinarika, Najsočniji kolač sa kajsijama-Pomoravka
Нема коментара:
Постави коментар