недеља, 30. јун 2019.

Najsočniji kolač sa kajsijama

Pravi letnji kolač sa voćem, jednostavan i osvežavajući, mekan i sočan.



Sastojci:
  • 4 jajeta
  • 250 g šećera
  • 2 vanilin šećera (20g)
  • 250 ml ulja
  • 375 ml mleka
  • 250 g pšeničnog griza
  • 1 kesica praška za pecivo (10g)
  • 225 g brašna
  • 4 pune kašike džema od kajsija
  • korica od limuna
  • sok od pola limuna
  • 10 kajsija

Kajsije oprati, osušiti, razdvojiti na dva dela.
Odvojiti žumanca i belanca.
Žumanca umutiti sa 150 g šećera, dodati mleko, ulje, rendanu koricu limuna, vanilin šećer i na kraju brašno pomešano sa grizom i praškom za pecivo. Sve dobro umutiti dok se ne sjedini.
Pleh 30x20 podmazati i nasuti pola smese. Peći u zagrejanoj rerni 10 minuta na 180°C, treba malo da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati džemom od kajsija, poređati polovine kajsija, odozgo nasuti drugu polovinu smese. Vratiti u rernu i peći otprilike pola sata, treba da porumeni. Za to vreme umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne. Premazati preko kolača, temperaturu smanjiti na 150°C I sušiti još 10 minuta.
Ohladiti, seći i uživati u osvežavajućem kiselkasto- slatkom ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama