уторак, 18. децембар 2018.

Lešnik gnezda










Jedan od glavnih favorita kada su sitni kolači u pitanju, spoj pečenih lešnika- čokolade- nutelle je apsolutno perfektan.  Garantujem da će on prvi "nestati" sa stola! Možete ga praviti i u posnoj varijanti.



Sastojci:
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 100 g tamne čokolade
  • 150 g mlevenih, pečenih lešnika
  • 250 g mlevene plazme

I još:
  • 150 g mlevenog, pečenog lešnika za valjanje kuglica 
  • 150 g Nutelle


Priprema:


Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.

U šerpicu nasuti vodu, dodati iseckan maslac, šećer, čokoladu, na laganoj temperaturi, uz povremeno mešanje, sačekati da provri. 
Kad provri, odmah skloniti sa ringle i dodati 150 g mlevenih lešnika i plazmu, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Ja sam prvo ohladila na sobnoj temperaturi, zatim prebacila u frižider na nekoliko sati.
Kad se dobro ohladilo i steglo, kidati kuglice težine 20 g i oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u mleveni lešnik i ubaciti u korpicu.


Zatim drškom varjače ili prstom na sredini napraviti udubljenje na svim kuglicama i to udubljenje puniti kremom. Krem prethodno ubaciti u kesu za dekoraciju sa nastavkom po vašem izboru, treba da bude sobne temperature.







Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna