Savršeno kremasta, izdašna, idealna za sve vrste proslava, a posebno za dečije rođendane, divan fil od domaćeg mleka, maslaca, čokolade, plazme...
Sastojci:
Biskvit
Fil I i II
Priprema
1. Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite 4 belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte varjačom 4 kašike mlevene plazme. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom i izručite smesu. Pecite 10-15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.
2. Žumanca umutite blago sa šećerom i burbon vanilom, dodajte pudinge od vanile i oko 200 ml mleka. Umutite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri.
Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima i pudingom, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, u jedan deo umešajte belu čokoladu izlomljenu na kockice, u drugi deo tamnu čokoladu. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Kad se ohladi, u obe smese dodajte po 100g umućenog maslaca, dobro sjedinite. Zatim u obe smese dodajte po 75 g mlevene plazme i mutite još malo.
3. Slatku pavlaku ili šlag umutite. Ako koristite šlag u prahu, umutite ga sa istom količinom hladne kisele vode.
4.Filujete na sledeći način :
kora- smeđa krema- žuta krema- šlag
kora- smeđa krema- žuta krema- šlag
kora- smeđa krema- žuta krema- šlag
Šlagom premažite celu tortu, dekorišite po želji.
Tortu dobro ohladite, sutradan secite, podelite sa najbližima i uživajte.
Sastojci:
Biskvit
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika plazme
Fil I i II
- 12 žumanca
- 200 g šećera
- 1 vanila burbon šećer- nije neiohodno
- 100 g crne čkolade
- 100 g bele čokolade
- 600 ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 200 g maslaca
- ostatak plazme - 150 g
- 500 ml slatke pavlake (koristila sam biljnu ovog puta)
Priprema
1. Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite 4 belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte varjačom 4 kašike mlevene plazme. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom i izručite smesu. Pecite 10-15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.
2. Žumanca umutite blago sa šećerom i burbon vanilom, dodajte pudinge od vanile i oko 200 ml mleka. Umutite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri.
Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima i pudingom, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, u jedan deo umešajte belu čokoladu izlomljenu na kockice, u drugi deo tamnu čokoladu. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Kad se ohladi, u obe smese dodajte po 100g umućenog maslaca, dobro sjedinite. Zatim u obe smese dodajte po 75 g mlevene plazme i mutite još malo.
3. Slatku pavlaku ili šlag umutite. Ako koristite šlag u prahu, umutite ga sa istom količinom hladne kisele vode.
4.Filujete na sledeći način :
kora- smeđa krema- žuta krema- šlag
kora- smeđa krema- žuta krema- šlag
kora- smeđa krema- žuta krema- šlag
Šlagom premažite celu tortu, dekorišite po želji.
Tortu dobro ohladite, sutradan secite, podelite sa najbližima i uživajte.
Нема коментара:
Постави коментар