петак, 5. октобар 2018.

Južni vetar




U original receptu sa bloga Mystic Cakes ova torta se pravi sa orasima, a ja sam umesto njih iskoristila domaći, pečeni lešnik u kombinaciji sa domaćim jajima, maslacem... Predivan miris i ukus i korice koje se tope u ustima.. 


Sastojci:

Za koru
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g pečenih, mlevenih lešnika
  • 3 kašike brašna

Za fil
  • 10 žumanaca
  • 80 g gustina
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 500 ml mleka
  • 250 g maslaca (ili margarina)
  • 150 g pečenog, mlevenog lešnika

Dekoracija
  • 200 g šlaga u prahu
  • 2 dcl hladne kisele vode

1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10ak minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.

2. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju lagano špatulom umešajte brašno pomešano sa mlevenim lešnikom i smesu izručite na veliki pleh od rerne obložen pek papirom (moj pleh je 39x33).
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni lepo.
Gotovu koru ostavite da se potpuno ohladi, isecite po dužini na 3 jednaka dela i tek onda odlepite pek papir.

3. Za fil umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte  gustin i 100 ml mleeka, dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri.
Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.

Prekrijte providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodajte umućeni maslac, kašiku po kašiku, dobro sjedinite. Zatim dodajte mleveni lešnik i izmiksajte još malo.

4. Tortu filujete na sledeći način:
kora - 3 ili 4 kašike fila- 
kora- 3 ili 4 kašike fila- 
kora i ostatak fila kojim ćete premazati celu tortu

Umutite 200 g šlaga u prahu sa 2 dcl hladne kisele vode i dekorišite tortu po želji.
Tortu dobro ohladite, najbolje bi bilo da odstoji preko noći u frižideru.









2 коментара:

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama