Moj favorit kad su lagane, voćne tortice u pitanju. Predivna hrskava korica, savršena mekana sredina i fil kuvan na pari uz dodatak mlečne slatke pavlake i voća po želji, ja sam izabrala, naravno, borovnice.
*** Na blogu imate verziju za klasičnu Pavlovu i Pavlovu sa poslastičarskom kremom.
Pravila sam pola mere, 6 tortica, vi možete odmah duplirati sastojke.
Sastojci:
Za koru
3 belanca
prstohvat soli
125 g šećera u prahu
1 kašičica limunovog soka ili sirćeta
1 kašika gustina
Fil
3 žumanca
50 g šećera
200 ml mlečne slatke pavlake
Sos od borovnica
250 g borovnica
1 kašika limunovog soka
50 g smeđeg šećera
1 kašika gustina razmućena u malo vode
Dodatno:
sveže borovnice
Priprema:
Priprema:
Rernu uključiti na 150 stepeni. Belanca mutiti dok ne postanu čvrsta na dodir zatim postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj dodati kašiku sirćeta gustin, mutiti još malo. Treba da dobijete gustu, sjajnu, glatku masu. Na pek papiru oblikovati tortice, u sredini treba da imaju udubljenje, kao na snimku. Kada ih ubacite u rernu smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušiti 1h i 30 minuta.
Ostaviti ih u rerni dok se potpuno ne ohlade.
Žumanca sa šećerom skuvati na pari, ohladiti, zatim malo izmiksati, dodati umućenu slatku pavlaku, lagano sjediniti.
Borovnice, šećer i limun stavite u šerpicu.
Kuvati na srednjoj temperaturi dok borovnice ne omekšaju i ne puste sok. Zatim ih ocedite od sirupa i prebacite u drugu posudu. Ovo radimo da se ne bi raspale prilikom kuvanja.
Sirup nastavite da kuvate još nekih 5 minuta, dodajte razmućeni gustin, mešajte dok se malo ne zgusne, vratite borovnice u sirup, izmešajte u sklonite sa ringle.
Ostaviti da se prohladi pa preliti preko fila.
Beze korice filovati kremom, odozgo dodati sos i malo svežih borovnica.
Нема коментара:
Постави коментар