среда, 15. јануар 2025.

Mini Pavlove





Moj favorit kad su lagane, voćne tortice u pitanju. Predivna hrskava korica, savršena mekana sredina i fil kuvan na pari uz dodatak mlečne slatke pavlake i voća po želji, ja sam izabrala, naravno, borovnice. 

*** Na blogu imate verziju za klasičnu Pavlovu i Pavlovu sa poslastičarskom kremom


Pravila sam pola mere, 6 tortica, vi možete odmah duplirati sastojke. 


Sastojci: 


Za koru

3 belanca

prstohvat soli

125 g šećera u prahu

1 kašičica limunovog soka ili sirćeta

1 kašika gustina 


Fil

3 žumanca

50 g šećera 

200 ml mlečne slatke pavlake 


Sos od borovnica

250 g borovnica

1 kašika limunovog soka

50 g smeđeg šećera 

1 kašika gustina razmućena u malo vode 


Dodatno:

sveže borovnice


Priprema:

Priprema: 


Rernu uključiti na 150 stepeni. Belanca mutiti dok ne postanu čvrsta na dodir zatim postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj dodati kašiku sirćeta gustin, mutiti još malo. Treba da dobijete gustu, sjajnu, glatku masu. Na pek papiru oblikovati tortice, u sredini treba da imaju udubljenje, kao na snimku. Kada ih ubacite u rernu smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušiti 1h i 30 minuta. 

Ostaviti ih u rerni dok se  potpuno ne  ohlade. 


Žumanca sa šećerom skuvati na pari, ohladiti, zatim malo izmiksati, dodati umućenu slatku pavlaku, lagano sjediniti. 


Borovnice, šećer i limun stavite u šerpicu.

Kuvati na srednjoj temperaturi dok borovnice ne omekšaju i ne puste sok. Zatim ih ocedite od sirupa i prebacite u drugu posudu. Ovo radimo da se ne bi raspale prilikom kuvanja. 

Sirup nastavite da kuvate još nekih 5 minuta, dodajte razmućeni gustin, mešajte dok se malo ne zgusne, vratite borovnice u sirup, izmešajte u sklonite sa ringle. 

Ostaviti  da se prohladi pa preliti preko fila. 


Beze korice filovati kremom, odozgo dodati sos i malo svežih borovnica.






Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Mini Pavlove