субота, 25. јануар 2025.

Sirova torta sa šumskim voćem



Osvežavajuća, veoma ukusna, zdrava, napravljena od orašastih plodova, crvenog voća, urmi, kokosovog ulja.. Brzo se priprema, sastojci su odlični ali imajte u vidu da je svakako energetska bomba. Najbolje bi bilo držati je u zamrzivaču, izvaditi je 1h pre služenja.





Podloga 

250 g sirovih badema

180 g svežih urmi

prstohvat morske soli

1 kašika kokosovog ulja

nekoliko kašika soka od pomorandže (sveže ceđene)


Fil

300 g sirovog indijskog oraha 

2- 3 kašike meda

50 ml otopljenog hladno ceđenog kokosovog ulja 

sok od pola limuna

100 ml ceđene pomorandže 


Dodatno:

250 g miks šumskog voća (ili borovnica, malina)


Priprema:

Indijske orahe potopiti u vodu i ostavite preko noći ili minimum 5h. 

Bademe sameljite.

Šumsko voće odledite i ocedite od viška tečnosti.

Urme potopite na 15 minuta u vrelu vodu, da omekšaju, zatim izvadite koštice.

Ubacite ih u blender, miksajte do željene teksture.

Zatim dodajte mlevene bademe, prstohvat soli, kašiku otopljenog kokosovog ulja i dodavati ceđeni sok od pomorandže dok se ne dobije kompaktna smesa, ne treba da se mrvi, već da bude mekša.

Rasporedite podlogu u kalupu veličine 18- 20 cm.

Odložite na hlađenje dok pripremate fil.

Indijske orahe ocedite od viška tečnosti, ubacite u blender sa sokom od limuna i pomorandže i miksajte dok ne dobijete svilenksat i gladak fil, a za to će vam biti potreban jak blender. Moj je od 1000 W.

Dodajte ostale sastojke i izmiksajte još malo. Gotov fil podelite na dva dela. Prvi deo rasporedite ravnomerno preko podloge i odložite u zamrzivač. U drugi deo dodajte šumsko voće, izmiksajte, prelijte preko prvog dela i vratite sve u zamrzivač na hlađenje.

Biće potrebno nekoliko sati da se stegne, a ukus je fenomenalan.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Sirova torta sa šumskim voćem