Omiljene plave bobice, puterasto testo sa cimetom koje se topi u ustima, apsolutno neodoljiva kombinacija, verujte mi na reč.
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 400 g glatkog brašna brašna (ako ima potrebe dodati još malo)
- 200 g smeđeg šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat morske soli
- 1 kašičica cejlonskog cimeta
- 1 jaje
- 1 puna kašika grčkog jogurta
Fil:
- 500 g smrznutih ili svežih borovnica, ja sam koristila naše domaće, smrznute
- 100 g smeđeg šećera
- sok od jednog limuna
- 2 pune kašike gustina
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
Rernu uključiti na 200°C.
U posudu nasuti suve sastojke, zatim dodati jaje, jogurt i hladan maslac isečen na listiće.
Umesiti testo, ako se previše mrvi dodajte još malo grčkog jogurta, ako je previše lepljivo dodajte još brašna.
Podelite na dva dela.
Prvi deo uvijte u providnu foliju, ubacite u zamrzivač na 10, 15 min.
Drugi deo ubacite u pleh 30x20cm koji ste prethodno premazali maslacem, rukama ga utisnite/ rastanjite.
Smrznute borovnice izmešati sa šećerom, sokom i gustinom i rasporediti preko testa, ne kuva se prethodno.
Drugi teo testa izvaditi iz zamrzivača i izrendati preko borovnica.
Peći 35- 40 minuta, treba lepo da porumeni.
Izvadite iz rerne i prohladite pola sata. Pospite šećerom u prahu, secite i uživajte u ukusu. Dok je topla možete je poslužiti i sa kuglom sladoleda od vanile.
Нема коментара:
Постави коментар