Klasičan i luksuzan desert sa bogatom vanila kremom u prhkom, puterastom testu i osvežavajući fil sa borovnicama..
Jednostavan i lak za pripremu, topi se u ustima.
Sastojci:
- 190 g glatkog brašna (po potrebi dodati još prilikom razvlačenja testa)
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 1 veliko žumance
- 115 g hladnog maslaca iseckanog na kocke
- 2 kašike hladne vode
Vanila fil
- 240 ml mleka
- 240 ml mlečne slatke pavlake
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 kašike gustina
- 4 žumanca
- 40 g bele čokolade
- 120 g maslaca
Borovnica fil
- 250g borovnica
- 1 kašika limunovog soka
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašika gustina razmućena u malo vode
Priprema:
Umesiti testo od navedenih sastojaka, odložiti u frižider na minimum 30 minuta.
Ako se mrvi dodajte još malo vode.
Rernu zagrejati na 200°C.
Kalup za tart veličine 24 cm obloziti pek papirom, stranice premazati maslacem I posuti brašnom.
Na pobrasnjenoj radnoj površini rastanjiti testo i prebaciti u kalup, izbockati viljuškom, peći 20 minuta, dok testo ne porumeni. Izvaditi iz rerne, ohladiti.
Sjediniti žumanca, gustin, dodati 100 ml mleka, izmešati dobro da nema grudvica.
U šerpicu nasuti ostatak mleka i mlečnu slatku pavlaku (ne treba je mutiiti!), šećer i vanilin šećer.
Kuvati dok ne provri, zatim malo nasuti u smesu sa žumancima, izmešati i sve vratiti u provrelo mleko.
Na nižoj temperaturi kuvati još nekoliko minuta, dok se ne zgusne.
Skinuti sa ringle, dodati belu čokoladu, izmešati.
Prekrijte streč folijom i ostavite da se ohladi.
Ohlađen fil mikserom umutite, dodajte umućen maslac koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, izmiksajte.
Smesu rasporedite preko prhke korice.
Borovnice, šećer i limun stavite u šerpicu.
Kuvati na srednjoj temperaturi dok borovnice ne omekšaju i ne puste sok. Zatim ih ocedite od sirupa i prebacite u drugu posudu. Ovo radimo da se ne bi raspale prilikom kuvanja.
Sirup nastavite da kuvate još nekih 5 minuta, dodajte razmućeni gustin, mešajte dok se malo ne zgusne, vratite borovnice u sirup, izmešajte u sklonite sa ringle.
. Ostaviti da se ohladi, prelijte preko vanila fila.
Vratiti u frižider na hlađenje najmanje 3h.
Нема коментара:
Постави коментар