понедељак, 27. јун 2022.

Cannoli Siciliani






“Leave the gun. Take the cannoli.” 

Verujem da se većina vas seća ove legendarne scene iz filma "Kum".

Čuveni italijanski desert,

prženo, hrskavo testo sa filom od riccota sira i mascarpone-a sa dodatkom čokoladnih kapljica, slatko taman koliko treba.

Meni se ukus izuzetno dopada i ovaj slatkiš je jedan od najukusnijih koje sam probala. Treba im posvetiti vreme i trud ali ukus je vredan toga.

Odgovarajuće kalupe nisam imala, koristila sam za šam rolne. 

U nedostatku ovčijeg rikota sira, koristila sam kravlji.

Možete koristiti maslac ili ulje, ja sam kao i u originalnoj verziji koristila svinjsku mast jer u tom slučaju testo neće biti masno.

Testo treba mešati dugo, dok ne postane glatko. Važno je i da tako umešeno odstoji u frižideru. Prilikom prženja treba da dobije male mehuriće na površini, ako dobijete velike to je znak da testo nije dobro umešeno. 


Sastojci:

250 g glatkog brašna 

1/4 kašičice soli

25 g kristal šećera 

25 g masti 

70 ml desertnog vina (Marsala)

1 jaje 


Krema

500 g ricotte

250 g mascarponea

100 g kristal šećera 

1 kašičica arome vanile

50 do 100 g čokoladnih kapljica 

po želji rendana korica narandže 

Dodatno:

seckani pistaći

čokoladne kapljice 

šećer u prahu 


Priprema:

U posudu ubaciti suve sastojke i maslac, mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte jaje i vino i mesiti testo nekih 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.

Zamotajte ga u providnu foliju i odložite u frižider na najmanje 1 h.

Dok je testo u frižideru pripremiti fil.

Rikotu ubaciti u gazu, dobro ocediti od viška tečnosti. Mikserom mutiti nekoliko minuta. Dodati mascarpone, šećer, vanilu, umutiti još malo , na kraju dodati čokoladne kapljice, izmešati, odložiti u frižider.

Pošto je rikota bila jako suva dodala sam 4 kašike mlečne slatke pavlake i sve zajedno umutila.

Fil odložite u frižider.

Testo podelite na dva dela.

Prvi deo rasklagijajte na pobrašnjenoj površini najtanje što možete, drugi deo vratite u frižider do upotrebe.

U zavisnosti od toga koliki su vam kalupi vadite krugove prečnika 10 cm.

Svaki krug dodatno rastanjite,  pa obmotajte oko kalupa, krajeve spojite sa malo vode da se prilikom pečenja ne bi odvajali.

Testo nemojte previše čvrsto obmotati, treba da bude labavije da bi masnoća mogla uči između testa i kalupa.

Mast ili ulje treba zagrejati kao za krofne, prvo na višoj temleraturi pa smanjiti na srednju.

Testo pržiti u dubokom ulju otprilike 3, 4 minuta dok ne porumeni sa obe strane. Odlagati na ubrus.

Ostavite da se ohlade pa izvadite kalupe.

Poslastičarsku kesu napunite kremom i punite kanole. Krajeve uvaljajte u seckane pistaće ili čokoladne kapljice.

Pospite obično šećerom u prahu .

Najbolje je puniti ih neposredno pre posluživanja jer stajanjem gube hrskavost.

Ja kremu čuvam i frižideru u poslastičarskoj kesi, a kanole u zatvorenoj posudi.

Izvor:  Like chocolate





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna