Fantastična poslastica u kojoj se prožimaju najbolji ukusi. Neodoljivo kremast, uživala sam u svakom zalogaju. Klasičan tiramisu uglavnom se pravi sa svežim, neobrađenim jajima, ukoliko ne želite da rizikujete žumanca možete skuvati na pari.
Ovog puta sam u fil dodala mlevene pistaće, sledeći put bih mogla da ih pospem odozgo, umesto kakao praha.
Sastojci:
- 6 žumanaca (od svežih, domaćih jaja)
- 150 g kristal šećera
- 500 g mascarpone sira
- piškote 24 kom. (dva pakovanja, 210g)
- 3 dcl espressa
- 3,4 kašike amaretto likera
Dodatno
- 50 do 100 g mlevenih pistaća (nije neophodno)
- kakao, koristila sam po meni najbolji @topfood.rs
Priprema
150 grama šećera dobro umutite sa 6 žumanaca sobne temperature, to traje nekih 25 minuta. Zatim dodajte 500 g mascarpone-a, mutite još malo na najmanjoj bezini, ali ne prejako i ne sme biti grudvica. Na kraju dodajte mlevene pistaće i sve lepo sjedinite.
Obavezno koristite proverena, sveža, domaća jaja! U suprotnom, kuvajte na pari. Pomešajte espresso sa malo amaretto likera, nekoliko kašika, kratko potopite piškote i formirajte dno u posudi. Koristim malu vatrostalnu posudu koja je dimenzija 16 cm x 26 cm.
Ravnomerno rasporedite polovinu fila, još jedan red piškota natopljenih u espresso i preko drugi deo fila. Dobro ohladite, ostavite najmanje 2h u frižideru.
Pre služenja posuti kakaom. Ja ubacim kakao u cediljku i posipam.
Нема коментара:
Постави коментар