среда, 9. децембар 2020.

Tiramisu sa pistaćima



Fantastična poslastica u kojoj se prožimaju najbolji ukusi. Neodoljivo kremast, uživala sam u svakom zalogaju. Klasičan tiramisu uglavnom se pravi sa svežim, neobrađenim jajima, ukoliko ne želite da rizikujete žumanca možete skuvati na pari.

Ovog puta sam u fil dodala mlevene pistaće, sledeći put bih mogla da ih pospem odozgo, umesto kakao praha.


Sastojci:
  • 6 žumanaca (od svežih, domaćih jaja)
  • 150 g kristal šećera
  • 500 g mascarpone sira
  • piškote 24 kom. (dva pakovanja, 210g)
  • 3 dcl espressa
  • 3,4 kašike amaretto likera
Dodatno
  • 50 do 100 g mlevenih pistaća (nije neophodno)
  • kakao, koristila sam po meni najbolji @topfood.rs
Priprema
150 grama šećera dobro umutite sa 6 žumanaca sobne temperature, to traje nekih 25 minuta. Zatim dodajte 500 g mascarpone-a, mutite još malo na najmanjoj bezini, ali ne prejako i ne sme biti grudvica. Na kraju dodajte mlevene pistaće i sve lepo sjedinite.
Obavezno koristite proverena, sveža, domaća jaja! U suprotnom, kuvajte na pari. Pomešajte espresso sa malo amaretto likera, nekoliko kašika, kratko potopite piškote i formirajte dno u posudi. Koristim malu vatrostalnu posudu koja je dimenzija 16 cm x 26 cm.
Ravnomerno rasporedite polovinu fila, još jedan red piškota natopljenih u espresso i preko drugi deo fila. Dobro ohladite, ostavite najmanje 2h u frižideru.
Pre služenja posuti kakaom. Ja ubacim kakao u cediljku i posipam.
Napomene:
Umesto espressa možete koristiti nescafe classic.
Umesto amaretto likera može se upotrebiti rum, ako ne volite gorak ukusa kakaoa koristite čokoladu u prahu.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama