субота, 14. март 2020.

Marinina Kinder torta




Fantastična torta koja je oduševila sve na maminom rođendanu! Mama voli lešnike, sestra voli plazmu, tu su i nutella, Noisette čokolada, ganache od bele čokolade,  svašta lepo i ukusno i za svačiji ukus. Teška je 4 kg, pravila sam je u okruglom kalupu prečnika 24cm.
Keks nije potrebno natopiti u tečnost jer će od fila omekšati. Možete koristiti kalup veličine 25 ili 26cm ako ne želite ovako visoku tortu.


Sastojci:

Za 3 kore:
  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mlevene plazme
  • 3 kašike brašna
  • 9 kašika krupno mlevenih, pečenih lešnika


Za premazivanje kora:

  • 6 punih kašika nutelle


Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 4 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 150 g Noisette čokolade
  • 325 g maslaca


Dodatno:

  • 200 g plazma keksa
  • 3 dcl slatke pavlake


Dekoracija :

  • 200 g šlaga u prahu
  • 2 dcl hladne kisele vode


Ganache

  • 200 g kvalitetne bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake


Priprema:

1.
 Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite tako da ostanu krupniji komadići ili ih možete ručno usitiniti tučkom za meso ili u avanu.
2. Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite 4 belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i sve dobro umutite u čvrst sneg. Na kraju lagano umešajte špatulom 4 kašike mlevene plazme i jednu kašiku brašna. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom, rasporedite 3 kašike mlevenih lešnika i izručite smesu. Pecite  nekih 15 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni lepo. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. 
Odmah nakon pečenja izvadite kore, prevrnite na tacnu tako da strana sa lešnicima bude gore i premazati nutellom, biće vam potrebno 2- 3 kašike po kori.
3. Žumanca penasto umutite sa 250 g šećera i 3 vanilin šećera.
Dodati 4 pudinga od vanile i 200 ml mleka, mešati da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima i pudingom, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, prekrijte streč folijom i ohladite. Ohlađenu smesu malo umutiti, dodati umućen maslac sobne temperature i sve dobro sjediniti. Podeliti na dva dela, u jedan deo dodati 150 g otopljene na pari i prohlađene čokolade.
4. Umutiti slatku pavlaku.
5. Na tacnu staviti jednu koru namazanom stranom prema gore, nanesite fil sa čokoladom, poređajte izlomljen plazma keks, premažite slojem slatke pavlake.
Stavite drugu koru, žuti krem, komadiće plazme, preostali šlag i zadnju koru ali okrenutu namazanom stranom prema dole.
6. Tortu odložite u frižider da se ohladi  stegne pa nakon nekoliko sati premazati šlagom - umutiti 200 g šlaga i 2 dcl kisele vode, po potrebi dodati još malo kisele vode, ako je previše gusto. Odložiti na hlađenje.
7. Ganache pripremate tako što slatku pavlaku zagrejete ali ne treba da provri, preliti preko čokolade izlomljene na komadiće. Nakon minut, dva dobro izmešati, malo prohladiti i preliti preko torte. Odložiti opet na hlađenje, ganache treba da se stegne. Dodatno sam dekorisala zlatnom bojom tako što sam razmutila zlatni prah u nekoliko kapi alkohola tj. rakije i četkicom bojila. 

Izvor: MarinaS Taste

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Domaće krofne