Potrebno:
- 8 korica za rozen tortu
Fil:
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml vode
- 250 g maslaca
- 400 g mlevenih oraha
Fondan:
- 250 g šećera u prahu
- oko 50 ml mlake vode
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica ekstrakta od maline ili manje, zavisi kakvu boju želite
Priprema
Nasuti u šerpicu 150 ml vode i dodati 300 g šećera, ostaviti da provri. Od trenutka kad počne da vri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati 3 minuta. Smanjiti temperaturu na najnižu , dodati 250 g maslaca iseckanog na kocke i mešati dok se ne rastopi. Skloniti sa ringle i dodati 400 g mlevenih oraha, dobro sjediniti . Odmah vrućim filom ravnomerno premazati sve kore, osim poslednje, meni je bila potrebna po jedna kutlača srednje veličine po kori. Prekriti tortu folijom, odložiti u frižider preko noći ili na nekoliko sati, pritisnuti nekom knjigom ili daskom. Sutradan skinuti foliju, premazati fondanom.
U posudu sipati 250 g šećera u prahu, dodati 1 kašiku limunovog soka i jednu kašičicu ekstrakta od maline. Postepeno dodavati mlaku vodu i mešati, treba da dobijete glatku smesu, ne previše gustu ali ni previše tečnu. Treba da bude takva da lepo možete da je premažete preko kore, a da ne curi. Ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi, zatim prebaciti u frižider. Kad se sve lepo steglo seći skalpelom na štanglice 4x2.
Нема коментара:
Постави коментар