петак, 10. јануар 2020.

Breskvice (mrsne)




Izuzetno dekorativan i ukusan kolačić! Jeste da vam je potrebno nekoliko sati da ga napravite ali je vredan truda. Napokon sam našla i savršen recept na blogu Ivanina kuhinja, nema greške sa njim i rezultat je odličan! 
Sastojci za testo:
  • 2 velika ili 3 manja jajeta
  • 180 g šećera
  • 225 ml ulja
  • 3 kašike mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike brašna
  • 425 g brašna ili više, po potrebi

Za punjenje:
  • 350 g džema od šljiva, ja sam koristila domaći od kajsije
  • 150 ml ruma
  • mrvice od breskvica
  • 2 kašike mlevenih oraha

Za farbanje:
  • boje za farbanje u prahu, crvena i žuta
  • 85 ml vode ( za svaku boju)

Dodatno
kristal šećer za valjanje
Priprema:
Umutiti malo žicom jaja i šećer, dodati ulje, mutiti dok se ne sjedini sa jajima.
Dodati 3 kašike mleka i vanilin šećer, mutiti žicom i dalje dok se ne sjedini sve lepo, na kraju dodati 2 kašičice praška za pecivo pomešane sa 3 kašike brašna. Sve sjediniti, umotati u streč foliju i odložiti u frižider na 2h.
Izvaditi nakon dva sata, dodati 425 g brašna. Nemojte odjednom dodati brašno već postepeno, u zavisnosti od veličine jaja biće vam potrebno više ili manje. Mesite dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za prste.
Od gotovog testa kidati kuglice , ja merim svaku da ima po 9g, dobro ih dlanovima oblikujte jer treba da budu glatke, ako nisu glatke- pucaće.


Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje, peći u zagrejanoj rerni na 150°C nekih 15 minuta dok blago ne porumene sa donje strane, a gore treba da ostanu bele. Biće mekše ali to ne treba da vas brine. Moja rerna je jača tako da ja pečem prvo na 150 pa smanjim na 100, pečem nekih 10 minuta.
Kuglice dok su još tople dubiti ivicom oštrog noža, stavljati na tacnu.

Mrvice od kuglica pomešati sa džemom, orasima i dodavati rum po želji. Rum treba da se oseti više od džema. Puniti kuglice smesom pa ih spajati, prstom skinuti višak sa spoljašnje strane.
U dve posudice sipati po 85 ml vode, dodati boju i razmutiti. Jednu stranu breskvice bojiti u žutu, a drugu stranu u crvenu boju. Ne treba da ih natopite već samo na kratko umočite u boju.
Zatim breskvice ređati na pleh prekriven ubrusom, da se malo ocede. Kad uradite 5-6 breskvica uvaljajte ih u kristal šećer koji treba da bude malo sitniji, ja ga vrlo malo usitnim u secku i ređajte na tacnu. Ostaviti breskvice na 1 ili 2h da se malo osuše zatim prekriti prozirnom folijom.












Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama