субота, 28. децембар 2019.

Medenjaci

Najlepši i najukusniji medenjaci! 



Sastojci:
  • 400 g brašna, po potrebi dodati još
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 jajeta
  • 150 g maslaca
  • 200 g šećera (može i manje, po ukusu)
  • 4 kašičice meda
  • 1 kašika ruma
  • 1 kašika začina za medenjake (cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščič..) Glazura
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 i po kašike mleka
  • prehrambene boje u gelu ili prahu



Priprema
Izrendati hladan maslac, dodati ostale sastojke i postepeno dodavati brašno, zamesiti glatko testo koje se ne lepi. Umotati u streč foliju i odložiti na 1 h u frižider. Rasklagijati na debljinu od 5mm, modlom vaditi oblike i ređati na pleh obložen pek papirom. Rernu zagrejati na 200°C. Peći nekih 10 minuta, treba malo da porumene i da ostanu mekši, kad se ohlade biće super . Ohladite ih pa dekorišite.
U činijicu prosejati šećer, dodati ekstrakt i mleko, izmešati. Ako je previše tečno dodati još šećera, ako je gusto dodati mleka. Ubaciti u kesicu za zamrzivač, odseći i vrh i dekorisati.
Ostaviti da se glazura stegne.
Medenjake čuvati zatvorene u limenoj kutiji.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama