четвртак, 17. мај 2018.

Paunovo oko

Dekorativan, kremast, sočan... Odličan rolat! Po želji možete ubaciti u sredinu neko voće, npr. banane. Takođe, umesto jednog možete napraviti dva manja rolata.


Sastojci:

Biskvit
  • 7 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašika kakaoa
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone

Krema
  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 3 dcl mleka
  • 70 g čokolade za kuvanje
  • 200 g maslaca (ili margarina sa ukusom slatke pavlake)

Glazura
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti ih sa strane.
U drugoj posudi umutiti penasto žumanca i šećer, dodati brašno izmešano sa kakaom i sodom bikarbonom, dobro sjediniti (može i mikserom ali najmanjom brzinom) pa dodati sneg od belanaca i lagano izmešati.
Pleh 35x40 obložiti pek papirom, izliti smesu i peći 25 minuta na 200 stepeni. Moja rerna je jača tako da sam pekla 10 minuta na 200 stepeni  i još 15 minuta na 150.
Pečenu koru, dok je još topla, urolati u vlažnu krpu. 

Za kremu umutiti lagano jaja sa šećerom, dodati brašno, gustin, malo mleka i dobro izmešati da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri malo nasuti u smesu sa jajima pa sve zajedno vratiti u mleko, smanjiti temperaturu  i kuvati dok se ne zgusne, sve vreme mešati.
Gotovu kremu prekriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kad se ohladi dodati umućen maslac/margarin i izmiksati sve zajedno. Podeliti na dva dela, u jedan deo dodati prohlađenu, otopljenu čokoladu na pari.

Biskvit premazati prvo svetlom kremom, zatim tamnom i opet čvrsto urolati. 
Ohladiti zatim premazati glazurom. 
Glazura se priprema tako što na pari ili laganoj vatri rastopite čokoladu i ulje, prohladite i prelijete preko rolata.
Dobro ohladiti rolat i uživati u odličnom ukusu!


Izvor:
https://www.coolinarika.com/recept/paunovo-oko/

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Domaće krofne