Šta kažete za ove šarene 'činke, moćne su, zar ne? Ideju sam videla kod @kototamo i @hautescuisines i morala sam da isprobam što pre.
Palačinke pravim na klasičan način :
- 2 jajeta
- 200 g brašna (koristim meko, pšenično T-400)
- 200 ml mleka
- 200 ml kisele vode + dodatnih 50 - 100 ml
- prstohvat soli
- 2 kašike ulja
- 2 ili 3 štangle čokolade ili 2 kašike kakaoa + 1 ili 2 kašike brašna
Prvo umutim jaja, dodam mleko i 100 g brašna, umutim da nema grudvica, dodam ostatak brašna, prstohvat soli i 2 dcl kisele vode, dobro sjedinim, na kraju dodam 2 kašike ulja, izmešam i ostavim da odstoji pola sata. Pošto se smesa zgusne dodam još malo kisele vode, pazite jer ne treba da bude previše retko.
Od smese odvojim jednu kutlaču sa strane, dodam 2 kašike kakaoa i ako je ređe dodam kašiku brašna. Vi možete istopiti dve ili tri štangle čokolade i dodati u smesu.
Tiganj zagrejem sa malo ulja na jačoj temperaturi, zatim višak ulja prebrišem ubrusom, smanjim temperaturu na srednju i izlijem kutlaču smese. Po njoj odmah šaram tamnom smesom, kada se palačinka odvoji od ivice tiganja okrenem na drugu, pržim još desetak sekundi i to je to. Dok pečem palačinke, one ispečene prekrijem folijom kako se ne bi hladile.
Filovala sam domaćim džemom od kajsija.
Нема коментара:
Постави коментар