недеља, 17. мај 2020.

Pavlova sa vanila kremom



Sastojci:
Za koru
  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
Fil I
  • 500 ml mleka
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera ili više, po želji
  • 50 g gustina
  • 100 g maslaca
Fil II
  • 250 ml mlečne slatke pavlake (nikako ne biljne jer ukus ne može da se poredi)
  • 1 kesica kremfiks (nije neophodno)
  • 1 kesica vanilin šećera (10g)
Još:
  • voće po želji
  • listići sveže mente
Priprema:
Rernu uključiti na 150 stepeni. Belanca mutiti dok ne postanu čvrsta na dodir zatim postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj dodati kašiku sirćeta i mutiti još malo. Treba da dobijete gustu, sjajnu, glatku masu. Na pek papiru nacrtati krug, 22cm, zatim tu stranu papira okrenuti da bude dole, na plehu. Rasporediti masu i u sredini napraviti udubljenje. Kad ubacite koru u rernu smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušiti je 1h i 30 minuta, dok ne dobije zlatastu boju (neki kažu da treba da ostane potpuno bela, moja nije). Ako vam je rerna slabija možete sve vreme sušiti na 150. Kad je kora gotova isključiti rernu i ostaviti koru u njoj još 15 minuta, da bi bila hrskavija.
Izvaditi i potpuno ohladiti.
Umutiti žumanca i šećer, umešati gustin, dodati 2 dcl hladnog mleka i izmešajte tako da nema grudvica. Preostalih 3 dcl mleka staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i dodati smesu sa žumancima i mešati sve vreme, kad opet provri kuvati još minut, dva.
Skinuti sa ringle i odmah u toplo umešati maslac i kašičicu ekstrakta vanile.
Prekriti providnom folijom i ohladiti. Kada se ohladi umutiti mikserom.
Slatka pavlaka treba da bude baš dobro ohlađena, ja je 10 minuta pre mućenja ubacim u zamrzivač, ne sme da se zaledi! Takođe ubacim i posudu u kojoj ću mutiti (treba da bude duboka, a uža) i žice od miksera. Za to vreme pomešam kremfiks i vanilin šećer.
U hladnu posudu nasuti slatku pavlaku i mutititi je kratko na najmanjoj brzini pa na srednjoj. Zatim dodati kremfiks i vanilin šećer i mutiti još malo na srednjoj brzini, videćete kako brzo počinje da se zgušnjava i to je to, pazite da je ne premutite!
Filovati ohlađenu koru, prvo žuti fil pa slatka pavlaka, preko dodati voće, listiće i uživanje može da počne, možete je pre služenja ohladiti.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama