среда, 23. октобар 2019.

Ekleri

Hrskavo testo punjeno neodoljivom vanila kremom pa još preliveno tamnom čokoladom, meni već od same pomisli na ovaj desert ide voda na usta, a vama? 
Poslastičarski krem sam prilagodila mom ukusu, lagan je i veoma fin, savršen izbor za eklere, princes krofne ... Što se testa tiče, pripremam ga na isti način kao i za princes krofne, po receptu sa bloga Provereni recepti


Sastojci:

Testo
125 ml ulja
250 ml vode
3 kašičice šećera
prstohvat soli
150 g brašna
4-5 jaja (idealno je da to bude 250 ml)

Fil
1 l mleka
6 žumanaca
200 g šećera ili više, po želji
100 g gustina
125 g maslaca
1 kašičica ekstrakta vanile 

Glazura
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

50 g bele čokolade
1 kašika ulja


Priprema
Umutiti žumanca i šećer, umešati gustin, dodati 2 dcl hladnog mleka i izmešajte tako da nema grudvica. Preostalih 8 dcl mleka staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i dodati smesu sa žumancima i mešati sve vreme, kad opet provri kuvati još minut, dva.
Skinuti sa ringle i odmah u toplo umešati maslac i kašičicu ekstrakta vanile.
Prekriti providnom folijom i ohladiti.


Za testo sipati u šerpicu vodu i ulje, šećer i so, sačekati da provri. Kad provri  dodati brašno i sve dobro sjediniti dok se ne dobije gusta, sjajna i kompaktna smesa. Kad se prohladi dodavati jaja, jedno po jedno i dobro izmešati, ja to radim varjačom, ne mikserom. Za to vreme ukljućiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Napuniti špric i oblikovati eklere dužine oko 8cm na pek papiru. Peći 15 minuta na 200 stepeni, još 15 minuta na 150 i 5 minuta ostaviti u isključenoj rerni. Najbolje je vreme i temperaturu odrediti po poznavanju vaše rerne ali nikako je ne otvarajte prvih 30 minuta! Ako vam je rerna slabija možete sve vreme peći na 200 stepeni.


Gotove eklere kratko prohladiti, seći na pola (po sredini) reckastim nožem pa ih ostaviti da se skroz ohlade. 
Ohlađen fil izmiksati, puniti špric i filovati eklere. 
Čokoladu istopiti sa 3 kašike ulja, kratko prohladiti pa umakati gornju koru eklera ,dekorisati po želji. Ohladiti i uživati u ukusu!

*Napomena
Sledeći put bih povećala količinu gustina ili bih dodala malo slatke pavlake, isprobaću obe verzije pa javljam utiske.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna