понедељак, 6. мај 2019.

Posni pasulj prebranac



Potrebno:
  • 400 g pasulja tetovca
  • 600 g crnog luka isečeno na rebarca
  • 300 g praziluka isečeno na kolutove
  • 2 čena belog luka sitno iseckanog
  • 1 glavica crnog luka isečeno sitno
  • 2 kašičice ljute aleve paprike
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • so, biber
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • 3 lista lorbera
  • 2,3 lista nane ili kesica čaja


Oprati pasulj, naliti vodom, ostaviti preko noći. Sutradan procediti, naliti novu vodu i kuvati pasulj 15 minuta. Prosuti vodu u kojoj se kuvao, naliti vrelom vodom i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Kad provri  dodati sitno iseckan crni luk, ubaciti nanu, kuvati dok pasulj ne omekša, pazite da se ne prekuva.
Za to vreme u večem tiganju zagrejati pola količine ulja i dodati crni luk isečen na rebarca. Pržiti dok ne postane staklast pa dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počne da se karamelizuje. Ja sam dodala malo smeđeg šećera I soli da ubrza proces. Dodati i beli luk i kratko propržiti, treba samo da zamiriše. Dodati so, biber, obe vrste paprike, izmešati. Rernu zagrejati na 200°C. U zemljani posudu premazanu uljem ređati prvo 1/3 pasulja, posoliti, posuti malo ulja, ređati polovinu luka, opet pasulj, luk i na kraju pasulj. Ubaciti lorber, preliti sa 2 kutlače vode od pasulja, još malo posoliti, pobiberiti, preliti sa još malo ulja. Peći otprilike 40 minuta, dok se ne formira rumena korica.

 Recept je sa Coolinarike, od Gordane Danilov. 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama