понедељак, 6. мај 2019.

Beli Egipat





Predivne, mekane korice od belanaca i lešnika, fini poslastičarski krem, bela čokolada... Moja velika preporuka za sve koji vole kremaste i lagane torte.


Sastojci:
Za 3 korice
9 belanaca
9 kašika šećera
12 kašika mlevenog, pečenog lešnika
3 kašike brašna

I fil

9 žumanaca
7 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
700 ml mleka
7 punih kašika gustina 
100 g maslaca
150 ml mlečne  slatke pavlake 
100 g bele čokolade

II fil

350 ml mlečne  slatke pavlake
50 g sirnog namaza (koristila sam abc krem sir) 
3 kašike šećera u prahu
Dodatno:
100 g mlevenog, pečenog lešnika

Dekoracija:
šlag ili slatka pavlaka 

Priprema
1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.

2.Rernu uključite na 200°C. Mutite 3 belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 3 kašike šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte varjačom 4 kašike mlevenog lešnika i 1 kašiku brašna. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom i izručite smesu. Pecite 10-15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.

3. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte gustin i mleko, mutite dok se ne sjedini lepo, ne sme biti grudvica, ostatak mleka stavite da provri.
Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle,umešajte belu čokoladu izlomljenu na kockice, 
 prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodajte umućen maslac, sjedinite, dodajte umućenu slatku pavlaku i sve zajedno sjediniti ručno ili mikserom na najmanjoj brzini.
4. Umutite slatku pavlaku, dodajte sirni namaz koji ste sjednili sa šećerom u prahu, sve lepo sjedinite.
5. Filove podelite na 3 dela. 
Koru prvo premažite poslastičarskim kremom, pospite mlevenim lešnikom, premažite smesom od slatke pavlake i krem sira. Isto ponovite sa ostalim korama. 
Ako odozgo stavljate fondan ili ako vam treba viša torta ispecite još jednu koru, kao ja. Količinu sastojaka za fil nisam menjala tj. nisam ubacila žumanca od četvrte kore. 
Tortu sam premazala šlagom. 
Napomene :
Ako koristite biljnu slatku pavlaku verovatno će vam trebati manje šećera, zavisi od vašeg ukusa.
Takođe, ako niste spretni sa mućenjem slatke pavlake - koristite biljnu.
 


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Domaće krofne