Za naš ukus je odlična, brzo se pravi, a još brže nestane sa tanjira! Posebno mi se dopada kada u fil dodam višnjevaču umesto vode, ta verzija mi je najdraža i najukusnija. Inspiraciju za ovu sjajnu pitu sam našla na Coolinarici, ja sam je napravila sa malim izmenama.
Sastojci za prhko testo:
Za fil:
Prvo napravite fil.
Očišćene višnje stavite u šerpicu, pospite šećerom i od trenutka kad počne da vri kuvajte 5 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim dodajte gustin koji ste izmešali sa vodom tako da nema grudvica i kuvajte još kratko uz mešanje, dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi.
Izrendajte maslac i dodajte mu ostale sastojke pa zamesite glatko testo. Podelite testo na dva dela i rasklagijajte na veličinu pleha, 30x20cm. Stavite prvi deo u pleh, ravnomerno rasporedite prohlađeni fil od višanja i prekrijte drugim delom testa. Izbockajte kineskim štapićem (ili za ražnjiće) rupice u testu da vazduh prilikom pečenja može da izađe.
Pecite na 200 stepeni 30-35 minuta, dok ne porumeni lepo. Ostavite da se prohladi i pospite prah šećerom.
Sastojci za prhko testo:
- 250 g maslaca
- 500 g glatkog brašna (meni je bilo potrebno 450g)
- 1 kesica praška za pecivo
- 2-3 kapi ekstrakta limuna ili narendana korica celog limuna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 3 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike jogurta
Za fil:
- 1 kg očišćenih višanja
- 200 g šećera
- 4 kašike gustina
- 5 kašika vode ili višnjevače
- 2 vanilin šećera
Prvo napravite fil.
Očišćene višnje stavite u šerpicu, pospite šećerom i od trenutka kad počne da vri kuvajte 5 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim dodajte gustin koji ste izmešali sa vodom tako da nema grudvica i kuvajte još kratko uz mešanje, dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi.
Izrendajte maslac i dodajte mu ostale sastojke pa zamesite glatko testo. Podelite testo na dva dela i rasklagijajte na veličinu pleha, 30x20cm. Stavite prvi deo u pleh, ravnomerno rasporedite prohlađeni fil od višanja i prekrijte drugim delom testa. Izbockajte kineskim štapićem (ili za ražnjiće) rupice u testu da vazduh prilikom pečenja može da izađe.
Pecite na 200 stepeni 30-35 minuta, dok ne porumeni lepo. Ostavite da se prohladi i pospite prah šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар