четвртак, 8. фебруар 2018.

Višnje u prhkom testu

Za naš ukus je odlična, brzo se pravi, a još brže nestane sa tanjira! Posebno mi se dopada kada u fil dodam višnjevaču umesto vode, ta verzija mi je najdraža i najukusnija. Inspiraciju za ovu sjajnu pitu sam našla na Coolinarici, ja sam je napravila sa malim izmenama.



Sastojci za prhko testo:

  • 250 g maslaca
  • 500 g glatkog brašna (meni je bilo potrebno 450g)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2-3 kapi ekstrakta limuna ili narendana korica celog limuna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike jogurta


Za fil:

  • 1 kg očišćenih višanja
  • 200 g šećera
  • 4 kašike gustina
  • 5 kašika vode ili višnjevače
  • 2 vanilin šećera


Prvo napravite fil.
Očišćene višnje stavite u šerpicu, pospite šećerom i od trenutka kad počne da vri kuvajte 5 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim dodajte gustin koji ste izmešali sa vodom tako da nema grudvica i kuvajte još kratko uz mešanje, dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi.
Izrendajte maslac i dodajte mu ostale sastojke pa zamesite glatko testo. Podelite testo na dva dela i rasklagijajte na veličinu pleha, 30x20cm. Stavite prvi deo u pleh, ravnomerno rasporedite prohlađeni fil od višanja i prekrijte drugim delom testa.  Izbockajte kineskim štapićem (ili za ražnjiće) rupice u testu  da vazduh prilikom pečenja može da izađe.
Pecite na 200 stepeni 30-35 minuta, dok ne porumeni lepo. Ostavite da se prohladi i pospite prah šećerom.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama