уторак, 13. фебруар 2018.

Gomboce sa šljivama

Moja omiljena poslastica koju pravim na nekoliko načina, nekad sa mašću, nekad sa uljem, sa šljivama, pekmezom, čokoladom.. 

Sastojci:
-700g krompira (najbolje belog)
-20 šljiva
-2 jajeta
-150ml ulja
-malo soli
-300-500g brašna
-200g prezle
-200g šećera
-1 vanilin šećer

Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, u posoljenoj vodi. Ocediti ga, prohladiti (ne treba da bude skroz hladan, a ni previše topao) i očistiti od ljuske.
Izgnječiti ga kao za pire i paziti da ne ostanu grudvice. Dodati 2 cela jajeta, 2 kašike ulja, malo soli i dobro izmešati. Postepeno dodavati brašno, u zavisnosti od krompira (može biti vodeniji ili suvlji) biće vam potrebno od 300 do 500g. Dobijeno testo kidati na komade i na dlanu oblikovati lopticu u koju stavljamo šljivu i dobro zatvorimo lopticu. Za to vreme staviti u lonac vodu da proključa, sa dve kašike ulja. Knedle spuštati u kipuću vodu, kad isplivaju na površinu ostaviti ih još 2- 3 minuta, zatim ih vaditi rupičastom kašikom i ostaviti da se ocede. Ostatak ulja nasuti u dublji tiganj da se zagreje, dodati prezle i propržiti je 2-3 minuta uz neprestano mešanje. Treba da dobije zlatnu boju. Skloniti sa ringle i dodati šećer, sve dobro sjediniti. Knedle dobro uvaljati u prezle i šećer i služiti.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna