Savršen namaz koji ukusom veoma podseća na Nutellu, a sastav je mnogo bolji u odnosu na original! Kremast je i lako maziv, može se čuvati u frižideru 5- 7 dana.
Sastojci:
- 1 čaša sirovog lešnika
- 2 ravne kašike organskog kakao praha
- (nezaslađen)
- prstohvat morske soli
- 12 urmi (koristila sam sveže) ili 2 pune kašike meda
- 1/2 čaše vode ili manje
Urme potopiti u vrelu vodu na 10 minuta zatim ocediti, izvaditi koštice.
Pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po plehu i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10- 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Prohladite ih 15 minuta. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete pastu. Dodati urme, prstohvat soli i kakao, miksati dok se sve ne sjedini. Zatim postepeno dodavati vodu i miksati dok ne dobijete željenu gustinu. Prebaciti u teglice i uživati u ukusu bez griže savesti.
Pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po plehu i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10- 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Prohladite ih 15 minuta. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete pastu. Dodati urme, prstohvat soli i kakao, miksati dok se sve ne sjedini. Zatim postepeno dodavati vodu i miksati dok ne dobijete željenu gustinu. Prebaciti u teglice i uživati u ukusu bez griže savesti.
*** Umesto vode možete koristiti ceđeni sok od pomorandže, dobićete odličan ukus.
Нема коментара:
Постави коментар