среда, 14. август 2019.

Mini Jafice


Malo sam se igrala sa acetatnim folijama i napravila ove dekorativne i veoma ukusne tortice, inspiracija mi je bila Jafa torta sa bloga Jekin Kapric, za original recept kliknite ovde.

Sastojci za 10 Jafica:


Podloga:
  • 200 g mlevene plazme
  • 80 g maslaca
  • 50 ml gaziranog soka od narandže ili malo više

Vanila fil
  • 500 ml mleka
  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer 
  • 100 g maslaca


Voćni fil
  • 200 g kupina 
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer 
  • 1 kašika gustina
  • malo vode


Glazura 
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika masti (ili 3 kašike ulja)

Dodatno:
10 Jaffa keksa (koristila sam Jaffa cakes choco, može i classic, sa ukusom višnje ili maline)
seckana jafa, mlečna čokolada


Priprema
Prvo pripremiti fil. U malo hladnog mleka razmutiti pudinge, ostatak mleka sa šećerom i vanilin šećerom staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i nasuti smesu sa pudingom. Kuvati 2-3 minuta dok se ne zgusne. Prekriti fil streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. U ohlađen fil postepeno dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca i sve dobro izmiksati.
Dok se fil hladi napraviti podlogu.
Izmiksati maslac sobne temperatura, dodati plazmu i sok, sve dobro sjediniti. Potom smesu utapkati i kalupe, po 1 kašiku. Preko toga staviti kašičicu žutog fila , tek da ima toliko da se jafa keks zalepi. Preko fila ređati jafa keks u svaki kalup tako da čokoladna strana bude okrenuta na dole. Preko jafa keksa ravnomerno rasporediti voćni fil dok je još topao.
Staviti kupine i šećer da se kuvaju, kad provri na tihoj vatri kuvati 10 minuta. Dodati gustin koji ste izmešati sa malo hladne vode,
kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Vruće odmah preliti preko jafe, ohladiti I preko dodati ostatak žutog fila.
Kad se stegne skinuti obruč i preliti glazurom: Mast i čokoladu sam stavila na srednju temperaturu i sačekala da se otopi, zatim sam smesu prohladila i prelila preko svake tortice. Kad se glazura skoro stegla dekorisati tortu. 








уторак, 06. август 2019.

Interkontinental torta




Ljubav na prvi zalogaj! Ovu tortu sam napravila za moj rođendan, po vašoj preporuci. Na internetu postoji bezbroj verzija, a meni se najviše dopala ova koju sam pronašla na blogu Moje grne,  ja sam je napravila sa malim izmenama.
Veoooma ukusna, sa predivnim koricama i 3 fila, nisam se pokajala što sam baš nju napavila, a degustatori su oduševljeni! 

Sastojci:

Kora (potrebno je ispeći 3 ovakve kore)

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 6 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • praška za pecivo, na vrh male kašičice
  • 1 kašika brašna


Fil

  • 12 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 9 kašika gustina
  • 1 l mleka
  • 250 g maslaca
  • 100 g tamne mlečne čokolade
  • 100 g bele mlečne čokolade
  • 100 g mlevenog, pečenog lešnika


Dodatno

  • 2 dcl slatke pavlake
  • 120 g šlaga + 120 ml hladne kisele vode


* kašika ne treba da bude vrhom puna već ravna
Priprema

1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.
2. Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite 4 belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte varjačom 6 kašika mlevenog lešnika, kašiku brašna i na vrh kašičice praška za pecivo. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom, premažite maslacem i pospite brašnom i izručite smesu. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.
3.Umutiti penasto 12 žumanaca sa šećerom, dodati 9 kašika gustina i 2 dcl mleka. Umutiti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, prekrijte streč folijom i ohladite. U ohlađenu smesu dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. 
4. Fil podeliti na 3 dela. U I deo dodati prohlađenu, otopljenu na pari belu čokoladu, u II deo prohlađenu, otopljenu na pari crnu čokoladu i u III deo mlevene, pečene lešnike.
Staviti obruč, ja postavim i acetatnu folju pa slagati sledećim redosledom:
kora- fil sa crnom čokoladom
kora- fil sa lešnicima
kora- fil sa belom čokoladom
Tortu sa svih strana premazati umućenom slatkom pavlakom, preko šlagom dekorisati po želji.






понедељак, 05. август 2019.

Čoko štangle sa kupinama

Osvežavajuć, kremast, mekan . Već sam pravila sličan kolač, zove se Vanila rozen štangle sa malinama. Ukoliko nemate kakao kore možete praviti i sa rozen, samo morate skuvati duplu meru čoko fila.




Potrebno:
  • 1 pakovanje Dr. Oetker Kakao kore

Čoko fil
  • 500 ml mleka
  • 2 pudinga sa ukusom čoko-nugat 
  • 100 g šećera 
  • 1 vanilin šećer 
  • 100 g maslaca


Voćni fil
  • 300g kupina
  • 3 kašike šećera 
  • 1 puding sa ukusom vanile
  • 1 dcl vode


Glazura:
  • 100 g tamne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja


Prirema
Kupine ubaciti u šerpicu, dodati šećer i staviti da se kuva na laganoj temperaturi otprilike 10 minuta, dok kupine ne puste sok i šećer se ne rastopi potpuno. Puding izmešati sa vodom, da nema grudvica, i ubaciti pred kraj kuvanje kupina , uz mešanje kuvati još nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Ohladiti.
Razmutiti pudinge u 150 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri sniziti temperaturu na srednju, dodati smesu sa pudingom i kuvati uz mešanje nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Prekriti streč folijom i ohladiti. Maslac, koji je prethodno odstojao na sobnoj temperaturi, umutiti. Umutiti i ohlađen fil pa mu dodavati kašiku po kašiku maslaca.
Biće vam potrebno po 4 kašike fila, filovati na sledeći način:
1. kora- voćni fil- čoko fil
2. kora - voćni fil - čoko fil
3. kora - voćni fil- čoko fil
4. kora- čokoladna glazura
Ostavite sve da prenoći u frižideru, možete gore staviti nešto da ravna kolač, dasku ili knjigu.
Sledećeg dana kolač izvaditi iz frižidera i ostaviti da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi, zatim preliti glazurom.
U šerpici na najnižoj temperaturi istopiti 100g čokolade i 3 kašike ulja. Kad se čokolada istopi ostaviti da se malo prohladi pa preliti preko kolača i ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata. Nakon pola sata kolač odložiti na hladno mesto. Kad se sve lepo stegne seći na željeni oblik.
Ja sečem skalpelom štanglice 4 cm dužine i 2 cm širine. Seći u jednom potezu.

уторак, 30. јул 2019.

Pasta sa mlevenim mesom i slaninom

Znam da svi već imate svoj recept za pastu, a evo kako je ja pripremam. Ako imate neki dobar recept za sos napišite ga u komentaru!


Sastojci:


  • 150 g špageta



  • 450 g mešanog mlevenog mesa
  • 50 g domaće slanine
  • 50 g domaćeg suvog mesa
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 čena seckanog belog luka
  • 450 ml pasiranog paradajza 
  • maslinovo ulje
  • bosiljak,biber, morska so, ruzmarin, list sveže mente, curry
  • parmezan


Propržiti luk na maslinovom ulju na srednjoj temperaturi, ja ga sečem na polumesece, treba da omekša i postane zlatne boje, dodati mleveno meso, sve zajedno propržiti, dodati i iseckanu slaninu i suvo meso, još malo pržiti pa nasuti pasirani paradajz , dodati začine, poklopiti i na umerenoj temperaturi ostaviti da se krčka oko pola sata, ako imate vremena ostavite ga ni tišoj vatri, što se duže kuva biće ukusnije. Pred kraj dodati dva čena sitno iseckanog belog luka.

Špagete skuvati po uputstvu, ocediti i dodati sos. Pre služenja posuti parmezanom i dodati listić svežeg bosiljka, ja imam limun boslijak, odličan je!

недеља, 28. јул 2019.

Najkremastija čoko plazma torta



Bez izgovora da nemate vremena da spremite tortu jer je za ovu potrebno tek 15 minuta! Bez uključivanja rerne, još ako imate mikser sa posudom onda ne morate skoro ništa da radite. Potrebno je samo dobro je ohladiti. Moram da napomenem da se koristi puding koji se ne kuva, ne preporučujem da se pravi sa običnim pudingom jer nećete dobiti ovakvu kremu. Već sam pravila sličan kolač, imate ga na blogu pod nazivom Kolač sa keksom i puding kremom.


Sastojci:

Podloga

  • 250 g mlevene plazme
  • 100 g maslaca
  • 50- 60 ml gaziranog soka od narandže
  • 2 kašike mlevenog, pečenog lešnika (preporučujem da kupite sirovi i da ga pečete sami, evo kako ja to radim, pogledajte u ovom receptu za Milku tortu )


FIl

  • 500 ml slatke pavlake (biljnu sam koristila)
  • 5 kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 2 krem pudinga sa ukusom čokolade koji se ne kuvaju (koristila sam Dr. Oetker, 2x50g)


Dodatno:

  • 50 g seckane mlečne čokolade sa lešnicima
  • 50- 100g g rendane tamne čokolade


Maslac ostaviti da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi, zatim ga dobro umutiti mikserom. Dodati plazmu, mleveni, pečeni lešnik, 50 ml soka i sve zajedno izmiksati. Po potrebi dodati još malo soka dok de dobijete smesu pogodnu za oblikovanje, ne treba da bude previše čvrsta. 
Smesu utapkati prstima u kalup obima 24 cm ili može i manji, 22 cm ili u pleh 30x20.
Odložite u frižider dok pripremate fil.

U dublju vanglu ili posudu od miksera naspite mleko, slatku pavlaku, kristal šećer, krem puding, sve zajedno mutite tačno 5 minuta. Podelite na dva dela. Jedan deo rasporedite preko podloge od plazme, u drugi deo dodajte 50 g sitno seckane mlečne čokolade sa lešnicima, sjedinite i dodajte preko prvog fila. Odozgo dodati rendanu čokoladu, dekorišite po želji i odložite na hlađenje na nekih 4, 5 h ili više, najbolje preko noći.

Napomene: 
Nekima je ovaj kolač uspeo, a nekima nažalost nije. Da bi uspeo obavezno morate koristiti Krem puding koji se ne kuva, slatka pavlaka mora biti dobro ohlađena, morate mutiti 5 minuta i morate tortu dobro ohladiti!




недеља, 21. јул 2019.

Knedle/ gomboce sa šljivama

Omiljena poslastica mog detinjstva. Na ovom blogu već postoji nekoliko recepata za knedle i evo još jednog koji je odličan!


Sastojci:

Testo

  • 600 g belog krompira
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 30 g maslaca
  • 200 g mekog brašna T400 ili više, po potrebi


Posip:

  • 50 g maslaca
  • 100 g prezle
  • 100 g šećera
  • 20 manjih šljiva
  • po želji čokolada 


Priprema:
Skuvati krompir u ljusci, u posoljenoj vodi. Dok je još topao oguliti ga i dobro ispasirati. Ostaviti da se prohladi pa dodati prstohvat soli, umućeno jaje, maslac omekšao na sobnoj temperaturi, brašno i umesiti testo koje ne treba da bude previše lepljivo, a opet treba da bude pogodno za oblikovanje.
Kidati loptice od testa, rastanjiti na dlanu i u sredini staviti šljivu (ja u sredinu šljive ubacim malo tamne čokolade), dobro zatvoriti lopticu sa svih strana i odložiti na pobrašnjenu radnu površinu.

Na srednjoj temperaturi otopiti maslac, dodati prezle, propržiti dok ne dobiju zlatnu boju, skinuti sa ringle i dodati šećer, dobro izmešati.

Knedle spuštati u kipuću vodu, kad isplivaju na površinu ostaviti ih još 5 minuta, zatim ih vaditi rupičastom kašikom i odmah uvaljati u posip. 
Od ove količine dobila sam 20 knedli.


петак, 19. јул 2019.

Pavlova



Moj favorit kad su lagane, voćne, letnje torte u pitanju! Predivna hrskava korica, savršena mekana sredina koja se topi u ustima i fil od mlečne slatke pavlake (obavezno mlečne!) uz dodatak voća po želji, ja sam odabrala maline i naravno, malo sveže mente. Mmmm, teško je zaustaviti se na samo jednom parčetu!!




Sastojci:
Za koru

  • 6 belanaca
  • 250 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

Fil

  • 500 ml mlečne slatke pavlake  (nikako ne biljne jer ukus ne može da se poredi)
  • 2 kesice kremfiksa
  • 2 kesice vanilin šećera (20g)

Još:

  • oko 200 g voća po želji
  • listići sveže mente

Priprema
Rernu uključiti na 150 stepeni. Belanca mutiti dok ne postanu čvrsta na dodir zatim postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj dodati kašiku sirćeta i mutiti još malo. Treba da dobijete gustu, sjajnu, glatku masu. Na pek papiru nacrtati krug, moj je 24 cm, zatim tu stranu papira okrenuti da bude dole, na plehu. Rasporediti masu i u sredini napraviti udubljenje. Kad ubacite koru u rernu smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušiti je 1h i 30 minuta, dok ne dobije zlatastu boju (neki kažu da treba da ostane potpuno bela, moja nije).  Ako vam je rerna slabija možete sve vreme sušiti na 150. Kad je kora gotova isključiti rernu i ostaviti koru u njoj još 15 minuta, da bi bila hrskavija.
Izvaditi i potpuno ohladiti.

Što se tiče fila potrebno je samo umutiti slatku pavlaku, a ona je meni ranije uvek zadavala problem dok nisam otkrila kremfiks. Evo kako da bude uspešno umućena: Slatka pavlaka treba da bude baš dobro ohlađena, ja je 10 minuta pre mućenja ubacim u zamrzivač, ne sme da se zaledi! Takođe ubacim i posudu u kojoj ću mutiti (treba da bude duboka, a uža) i žice od miksera. Za to vreme pomešam kremfiks i vanilin šećer.
U hladnu posudu nasuti slatku pavlaku i mutititi je kratko na najmanjoj brzini pa na srednjoj. Zatim dodati kremfiks i vanilin šećer i mutiti još malo na srednjoj brzini, videćete kako brzo počinje da se zgušnjava i to je to, pazite da je ne premutite! 
Filovati ohlađenu koru, preko dodati voće, listiće mente i uživanje može da počne, možete je pre služenja ohladiti, a ja je volim ovako svežu.


петак, 12. јул 2019.

Stracciatela cheesecake

Idealna kombinacija dva omiljena slatkiša - cheesecake i stracciatela ! 


Sastojci:

Podloga

  • 300 g mlevene plazme
  • 125 g maslaca
  • 120 ml čokoladnog mleka


Fil

  • 500 ml slatke pavlake (ovog puta je biljna iako radije koristim mlečnu)
  • 500 g krem sira
  • 1 kašičica arome vanile
  • 100- 150 g kristal šećera
  • 1 kesica želatina 10 g


Dodatno

  • 80 g crne čokolade (koristila sam mlečnu)
  • 80 g bele čokolade (ja sam kupila schogetten stracciatella)
  • 80 plazme u komadima


Glazura

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g crne čokolade
Priprema
Maslac ostaviti da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi, da omekša. Umutiti dobro mikserom, dodati plazmu i čokoladno mleko i sjediniti mikserom, na najmanjoj brzini.
Smesu izručiti u kalup obima 24cm i utapkati prstima ravnomerno. Odložiti u frižider dok pripremate fil. Koristila sam acetatnu foliju ali mislim da može i bez nje.

Plazmu izlomiti na komadiće, crnu i belu čokoladu iseckati na stine komadiće ili izrendati. Želatin razmutiti u 4 kašike hladne vode, ostavitit 10 minuta da nabubri.
Dobro ohlađenu slatku pavlaku čvrsto umutiti. Krem sir umutiti sa šećerom i aromom vanile, ja sam mikserom na najmanjoj brzini, zatim u tu smesu dodati slatku pavlaku. Želatin otopiti na sasvim laganoj temperaturi, to traje tek nekoliko sekundi, dodati mu jednu kašiku smese od sira i pavlake, sjediniti i sve nasuti u smesu sa sirom i pavlakom. Lagano špatulom sjediniti smesu i podeliti na 2 dela. U prvi deo dodati crnu čokoladu, u drugi belu.
Filovati na sledeći način, preko podloge od plazme rasporediti fil sa crnom čokoladom, zatim poređati komadiće plazme i preko dodati fil sa belom čokoladom. Odložiti na hlađenje. Kad se dovoljno stegne skinite obruč i dekorišite ganache glazurom.

Ganache priprema

Čokoladu izlomiti na komade, dodati slatku pavlaku i staviti na srednju temperaturu i sačekati da se otopi (ne treba da provri!), zatim smesu prohladiti i preliti preko torte. Kad se ganache skoro stegao dekorisati tortu, dodati čokoladu, komadiće plazme... 






среда, 10. јул 2019.

Ljubavni mafini



Kiselkasta malina i tamna čokolada, kako vam zvuči? Bruuutalno ukusni, sočni, mekaniii, nešto poput lava kolača....
Ovaj recept sam našla kod aleks_books_and_cooks- Gram ljubavi i kod nje se zove "Kolač ljubavi", a ja sam napravila mafine i eto odakle ovaj naziv ! Posle ručka valja se počastiti lepim desertom, a ovi mafini su savršen izbor . Imala sam maline u zamrzivaču i taman sam ih iskoristila, ostale sastojke verujem da svi imate, voće možete po želji i iznenadite još danas svoje najbliže odličnom poslasticom.
  • 3 jajeta
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje sa većim procentom kakao delova 
  • 100 g maslaca 
  • 3 kašike brašna (koristila sam speltino) 
  • 200 g malina (ili neko drugo crveno voće, ako koristite zaleđeno prvo odledite i ocedite, osušite na ubrusu)

Iseckati maslac na kockice, čokoladu izlomiti i sve zajedno rastopiti na laganoj temperaturi. Prohladiti.
Odvojiti žumanca i belanca. Belancima dodati prstohvat soli, postepeno dodavati 50g šećera i i umutiti u čvrst sneg. Ostaviti sa strane.
Žumanca i 50 g šećera umutiti penasto, zatim dodati rastopljenu čokoladu i maslac , 3 kašike brašna i još kratko mutiti na najmanjoj brzini. Dodati sneg od belanaca i špatulom lagano sjediniti.
U kalup staviti papirne korpice, nasuti u svaku korpicu po jednu kašiku smese, poređati maline i preliti sa još jednom kašikom smese.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, smanjiti na 150 stepeni i peći otprilike 30 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.
Po želji ukrastiti čokoladnom glazurom. Ja sma istopila 50 g čokolade sa malo maslaca i prelila po kašičicu preko svakog mafina.


уторак, 09. јул 2019.

Pesak torta





Da li volite ovu tortu ? Verujem da svi imate recept za nju, a evo je kako je ja pravim. Odlična je za početnike, spas za ove vrućine, bez uključivanja rerne. Možete izabrati sastojke po svojoj želji, ovo je moja omiljena kombinacija :

Sastojci:

*ko voli slađe može dodati više šećera
Dekoracija



Priprema

1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.Uvek lešnike kupujem sirove i pečem sama da bih dobila tu intenzivnu, bogatu aromu.
2. Pudinge razmutiti u 250 ml hladnog mleka da nema grudvica , ostatak mleka staviti da se kuva sa 125 g kristal šećera. Kad provri, skinuti sa ringle, nasuti smesu sa pudingom, vratiti na ringlu na srednju temperaturu i još kratko prokuvati, sve vreme mešati. Prekriti streč folijom  i ostvaiti da se potpuno ohladi. U ohlađeno dodati maslac sobne temperature umućen sa prah šećerom i sve dobro izmiksati. Podeliti na 3 dela.
3. U prvi deo dodati mlevenu plazmu, u drugi deo kokos, a u treći mlevene, pečene lešnike. Pripremiti kalup obima 24 cm i ređati slojeve tim redosledom, plazma- kokos- lešnik. Odozgo dekorisati šlagom, dodati rendanu čokoladu i mlevene lešnike.
Dobro ohladiti i  uživati u ukusu.
Napomena: Sledeći put bih ipak ubacila 100 g kokosa umesto 150.




понедељак, 08. јул 2019.

Light musaka sa tikvicama


Danas sam za ručak pravila ovu neodoljivu musaku sa tikvicama koju sam pronašla u facebook grupi Lepi Brka, Gastronomad, autor je Tatjana Čukić, a ja sam je napravila sa malim izmenama. Bez pohovanja, dodatne masnoće, lagana i veeeoma ukusna ! 

Priprema

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 450 g mlevenog mesa 
  • 1 ljubičasti luk
  • 300 g sira
  • 3 jajeta
  • 4-5 kašika ovsenog brašna (ili ovsene mekinje, prezle)
  • 2 paradajza
  • morska so, biber, ja voilm začine pa sam dodala beli luk u prahu, kari, ljuti kari, muskatni oraščić, sveži limun bosiljak ili običan


Priprema
Tikvic oprati, oljuštiti, izrendati, posoliti i ostaviti da odstoje nekih 15 minuta. Zatim ih dobro ocediti, dodati izmrvljen sir, jaja, ovseno brašno, po potrebi malo soli i dobro sjediniti.

Luk iseckati sitno, propržiti dok ne postane staklast, dodati mleveno meso i pržiti dok ne dobije boju zatim ubaciti iseckan paradajz i ostaviti da se krčka poklopljeno 15 minuta, pred kraj skinuti poklopac i ostaviti da ispari voda, dodati začine po želji.

U podmazan pleh, moj je bio 30x20 ali preporučujem manji, rasporediti trećinu smese od tikvice, dodati nekoliko listova bosiljka, preko dodati polovinu smese sa mlevenim mesom, ponoviti još jednom postupak i za kraj dodati smesu sa tikvicama, posuti sa još malo ovsenog brašna.
Peći na 200 stepeni dok ne porumeni, 30 minuta ili malo duže.
Služiti uz kiselo mleko i salatu.

понедељак, 01. јул 2019.

Crumble sa bananama



Banane, karamel, mrvičasti posip... Kako vam zvuči? Unutra meko i sočno, a spolja hrskavo, idealno za doručak ili slatku užinu. Poseban šmek daje Krispi Plus musli sa medom i bademom, neverovatno ukusan, sa finim bademom i još finijim medom.


Sastojci:
Mrvičasti posip:
100 g ovsenog brašna
60 g Dr. Oetker Krispi Plus musli sa medom i bademom
70 g kikiriki putera
1 kašika meda

I još:
2 velike banane
125 ml mleka
1 kesica Dr. Oetker Original puding sa ukusom karamele (38g)
2 pune kasike meda (ja sam koristila steviu)
maslac za podmazivanje posude za pečenje


Priprema
1.
Pomešati ovsene pahulje, musli, med, kikiriki puter i mrvičasti posip je spreman.
2. Puding razmutiti u mleku, dodati med ili steviu.
3. Posudu za pečenje 15x15 premazati maslacem, poređati kolutove banane, preliti karamel smesom i preko dodati mrvičasti posip. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C otprilike 20 minuta, dok ne dobije smeđe- zlatnu boju.

Izvor:
Coolinarika- Bezgrešni crumble od zabackrabac

U saradnji sa:

недеља, 30. јун 2019.

Najsočniji kolač sa kajsijama

Pravi letnji kolač sa voćem, jednostavan i osvežavajući, mekan i sočan.



Sastojci:
  • 4 jajeta
  • 250 g šećera
  • 2 vanilin šećera (20g)
  • 250 ml ulja
  • 375 ml mleka
  • 250 g pšeničnog griza
  • 1 kesica praška za pecivo (10g)
  • 225 g brašna
  • 4 pune kašike džema od kajsija
  • korica od limuna
  • sok od pola limuna
  • 10 kajsija

Kajsije oprati, osušiti, razdvojiti na dva dela.
Odvojiti žumanca i belanca.
Žumanca umutiti sa 150 g šećera, dodati mleko, ulje, rendanu koricu limuna, vanilin šećer i na kraju brašno pomešano sa grizom i praškom za pecivo. Sve dobro umutiti dok se ne sjedini.
Pleh 30x20 podmazati i nasuti pola smese. Peći u zagrejanoj rerni 10 minuta na 180°C, treba malo da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati džemom od kajsija, poređati polovine kajsija, odozgo nasuti drugu polovinu smese. Vratiti u rernu i peći otprilike pola sata, treba da porumeni. Za to vreme umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne. Premazati preko kolača, temperaturu smanjiti na 150°C I sušiti još 10 minuta.
Ohladiti, seći i uživati u osvežavajućem kiselkasto- slatkom ukusu.