уторак, 26. март 2024.

Domaće krofne



Čista ljubav za krofne! Vruće, domaće, šuplje, posute šećerom u prahu.


Sastojci:
1 kesica suvog kvasca ili 1 kockica svežeg
200 ml tople vode
200 ml toplog mleka
3 kašike šećera
5 kašika ulja
2 jajeta
rendana korica od jednog limuna
prstohvat soli
oko 700 g glatkog brašna, možda će vam biti potrebno manje ili više

Oko 1 l ulja ili masti

Priprema:
U posudu ubaciti sve sastojke, postepeno dodavati brašno i zamesiti glatko testo.
Ako koristite sveži kvasac, razmutite ga u toploj vodi i ostavite 10 minuta da nadođe, zatim dodajte ostale sastojke.
Testo u posudi prekriti čistom krpom, umotati u ćebence ili nesto slično i ostaviti 40 minuta na toplom mestu, da se udvostruči.
Zatim testo premesite i ostavite još 15 minuta da odstoji.
Rasklagijati testo na pobrasnjenoj radnoj površini na debljinu malog prsta, ovog puta nije potrebno premesiti, uzeti čašu sa željenim obimom i vaditi  krugove testa.
Prekriti čistom krpom i ostaviti da odstoji još oko pola sata.
Za to vreme zagrejati mast ili ulje.
Krofne treba pržiti u dubokom ulju.
Zagrejte ga prvo na najjačoj temperaturi pa smanjite na nižu,  kod mene je to 3,4 od 9. Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, uronite drvenu varjaču. Mehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je dovoljno zagrejano, tada možete ubaciti krofne.
Ubacujete ih tako da strana koja je bila dole sada bude gore.
Da biste dobili famozni venac potrebno je da temperatura bude niža, kada porumeni sa jedne strane okrenite ih na drugu, pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim rupičastom kašikom vadite i ređajte na tacnu obloženu ubrusom.
Kada se ohlade pospite ih obilno šećerom u prahu, a možete ih i puniti nadevom po želji.





субота, 24. фебруар 2024.

Knedla kolač




Apsolutno savršen.

Preporučujem ga svima koji vole sočne, voćne kolače  i onima koji vole knedle (gomboce)- oduševiće vas!

Unesto šljiva možete koristiti drugo voće, maline, višnje... 


Sastojci za pleh 30x20:

200 g prezli

4 kašike šećera

50 g maslaca 


Griz fil 


1 l mleka 

10 kašika šećera

1 vanilin šećer 

13 kašika griza

90 g maslaca

1 jaje 


Voćni fil 


1 kg šljiva

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

3 kašike gustina+ malo vode (koliko da se razmuti gustin )


*šećer sam merila tako da kašika bude ravna, ne puna, kolač je sladak taman koliko treba. 


Prvo pripremite fil. 

Šljivama izvadite koštice, isecite na četvrtine, dodajte šećer i vanilin šećer, stavite na laganu vatru i ostavite da se krčkaju 15 do 20 minuta, povremeno promešajte. Pred kraj dodajte gustin koji ste razmutili u malo vode, mešajte dok se ne zgusne. 

Ostavite da se prohladi. 


Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lepu zlatnu boju, na kraju umešajte šećer i  sjedinite, prohladite. 


U posudici pomešajte griz i šećer, vanilin šećer sa 200 ml mleka, ostatak mleka stavite da provri. Kad provri dodajte smesu sa grizom, smanjite temperaturu na srednju i kuvajte dok se ne zgusne, sve vreme mešajte. Lagano dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje, sve vreme mešajte dok se ne sjedini.

Sklonite sa ringle, ubacite maslac i mešajte dok se ne otopi.

Odmah dok je smesa topla ređajte slojeve sledećim redosledom: polovina prezli- pola smese od griza- fil sa šljivama- ostatak smese od griza- ostatak prezli. 

Dooobro ohladiti pa seći na kocke i uživati!

*Kolač se ne peče, samo složite u pleh i odložite na hlađenje.

Budite brzi dok su slojevi još topli jer se u takvom stanju lako razmazuju.

Izvor : Coolinarika 





понедељак, 23. октобар 2023.

Cake Pops








Veoma ukusni, jednostavni i dekorativni, idealni za dečije rođendane.

Ispod vam pišem osnovni recept, možete dodavati sastojke po želji, lešnike/ orahe/ nutellu itd...


Sastojci za 12 kuglica :

150 g mlevene plazme

100 g maslaca

50 g šećera u prahu

2 kašike ceđenog soka od narandže


Dodatno 

100 g bele ili crne čokolade 

1 kašika ulja

mrvice, perlice.... 

štapići za cake pops


Priprema :

Umutiti penasto maslac omekšao na sobnoj temperaturi sa šećerom u prahu. Dodati plazmu i 2 kašika soka, sve lepo sjedinite. Odložite u frižider da se smesa ohladi i stegne. Oblikovati kuglice, ja sam izmerila svaku tako da ima 25 g.

Otopite na pari 20 g čokolade. Štapiće prvo umočite u čokoladu, zatim zabodite u kuglicu. Odložite ponovo sve na hlađenje. 



U otopljenu čokoladu dodati ostatak čokolade i sve zajedno ponovo otopiti, na kraju dodati kašiku ulja, izmešati. Kuglicu uvaljati u čokoladu, malo udariti štapićem o stranicu posude kako bi spao višak čokolade. Pošto su kuglice dobro ohlađene čokolada će brzo da se stegne tako da ih odmah nakon prelivanja dekorišite po želji. Zabodite štapiće u stiropor ili ih odložite na tacnu obloženu pek papirom.





понедељак, 2. октобар 2023.

Švedske cimet rolne- Kanelbullar

Mirisno, mekano, pufnasto klupko od testa, puno cimeta, posuto bisernim (granuliranim) šećerom.. 







Sastojci za 13 rolnica:

Testo

75 g maslaca sobne temperature 

225 ml mlakog mleka

1 kesica suvog kvasca (za 500g brašna)

1/2 kašičice soli

1 kašičica šećera

1/2 kašičice mlevenog karanfilića

400- 450 g mekog belog brašna 

Fil

70 g maslaca sobne temperature 

70 g kristal šećera

2 kašike cejlonskog cimeta 


Za premazivanje:

1 jaje

malo vode, prstohvat soli

Dodatno:

šećer u granulama 


Sirup:

100 ml vode

100 g šećera 


U malo toplog mleka razmutiti kvasac i šećer, ostaviti na toplom da nadođe, 10 minuta. U dublju posudu prosejati pola količine brašna, dodati so, mleveni karanfilić, izmešati. U sredini napraviti udubljenje i dodati maslac iseckan na kockice, mlako mleko i nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti glatko i elastično testo, ostaviti 45 minuta na toplom, da se udvostruči. 

Rasklagijati na debljinu 1/2 cm i premažite ravnomerno umućenim maslacem, pospite šećerom pa cimetom, preklopite i još malo rasklagijajte. 

Secite na trake širine 1 cm, svaku traku umotajte u klupko, pogledajte neki video na YouTube kako se to radi. 

Ostaviti da odstoji na toplom još 20- 30 minuta, a rernu uključiti da se zagreje na 200°C. Neposredno pre pečenja premazati umućenim jajetom, obilno posuti šećerom u granulama. Peći oko 25 minuta, dok ne porumeni lepo. Za to vreme skuvati sirup od šećera i vode i premazati rolnice odmah po vađenju iz rerne, da bi bile sočne.

Prohladiti i uživati u ukusu. 

Šećer u granulama možete i sami napraviti tako što ćete u 100 g kupovnog šećera u prahu (sadrži skrob) dodati 10 ml vode i umesiti glatko testo, izrendati na pek papir. Za to vreme rernu zagrejati na 50°C pa isključiti i ubaciti pleh sa šećerom. Ostaviti preko noći u rerni. Sutradan prebaciti u teglicu i koristiti po potrebi. 


петак, 4. август 2023.

Nutella Stuffed Cookies




Pravi čokoladni raj! Kolačići puuuni nutelle i čokolade.. Najbolji su topli, dok je nutella još tečna, neverovatno su ukusni i teško je zaustaviti se na jednom!

Ako mene pitate, ovo je definicija hedonizma i čist "food porn"!


Sastojci :

12 ili 15 punih kašičica nutelle

115 g maslaca 

175 g šećera 

1 kašičica arome vanile 

1 jaje srednje veličine 

275 g brašna, koristila sam meko

1/2 kašičice sode bikarbone 

1/2 kašičice soli 

1 kašika kukuruznog brašna (fino mleveno, ne krupno) 

200 g sitno iseckane čokolade ili čokoladnih kapljica 


Priprema :

1. Na tacnu stavite pek papir, kašičicom vadite nutellu i ređajte na papir tako da ukupno bude 12 gomilica, ako želite manje kolačiće može i 15. Odložite u zamrzivač na 30 do 60 minuta. 

2. Veliki pleh od rerne obložite pek papirom. Rernu uključite na 200°C.

Maslac prethodno omekšao na sobnoj temperaturi umutite penasto sa šećerom, dodajte vanilu i jaje i mutite još nekoliko minuta dok ne dobijete glatku smesu. 

3. U drugoj posudi sjedinite prosejano brašno, so, sodu i kukuruzno brašno, dodajte u drugu smesu i sve lepo sjedinite mikserom, ja sam to uradila na najmanjoj brzini. 

Dodajte čokoladne kapljice ili seckanu čokoladu, rukom sve lepo sjedinite. 

4. Kašikom za sladoled vadite testo, rukama rastanjite tako da dobijete oblik diska (pogledajte 3. fotografiju), na sredinu stavite smrznutu nutellu i formirajte kuglu, tako da nutella bude ušuškana u testo sa svih strana. 




Ređajte na pleh, napravite razmak jer će se kolačići u toku pečenja raširiti. 

Pecite 11- 13 minuta, dok ne porumeni. Možda će vam se činiti da su mekani ali to tako treba da bude. Ja sam pekla tačno 11 minuta. 

Najbolji su topli ali možete ih čuvati nekoliko dana u zatvorenoj posudi. Takođe, možete ih ubaciti u mikrotalasnu da sredina ponovo postane tečna. 

*Nutellu obavezno zaledite, nemojte preskakati ovaj korak. 



субота, 29. јул 2023.

Sitni kolači - TOP 20 recepata

Sitni kolači su moja najveća ljubav i u  ovom postu možete pronaći proverene recepte za najbolje sitne kolače.

Prvi miks od 8 vrsta kolača sam napravila krajem 2019. i odmah po objavljivanju su svi bili rasprodati, tako da mi je to dalo podstrek i motivaciju da nastavim dalje. Nakon 4. godine, hiljade napravljenih kolačića, bezbroj zadovoljnih degustatora i pozitivnih reakcija, može se reći da sam u ovoj oblasti postala izuzetno tražena i prepoznatljiva. Sada u ponudi imam osnovne i mikseve po želji, sa najtraženijim kolačima kojih trenutno ima preko 20.

Bilo da volite crnu ili belu čokoladu, orahe ili lešnike, pečene ili nepečene, starinske ili moderne, možete pronaći ukus po svojoj želji.

Za samu izradu najpotrebniji su vam preciznost, mnogo strpljenja, trud i kreativnost. 


Ako mene pitate, ovaj slatki posao je prava umetnost!





Recepte možete pogledati klikom na naziv kolača.



1. Karamel kuglice








2.  Lešnik gnezda





3. Kokos gnezda 




4. Rolat sa krem bananicama



5. Bajadera



6. Svekrvine oči



7. Zrna kafe



8. Kikiriki bajadera 



9. Posni Raffaello 



10. Išleri



11. Mak rozen štangle 



12. Kasato kuglice 



13. Ferrero 



14. Snikers 



15. Rozen torta



16. Šarena oblanda



17. Breskvice posne



18. Breskvice mrsne



19. Vanilice



20. Raffaello sa belom čokoladom 













 

Истакнути пост

Domaće krofne