уторак, 12. август 2025.

Tri leće - Tres Leches




Izuzetno sočan kolač, neodoljivog ukusa, preliven karamelom... 


Sastojci :

6 jaja

prstohvat soli 

100 g šećera

1 vanilin šećer

200 g brašna (koristila sam glatko) 

pola kesice praška za pecivo


Preliv 

500 ml slatke pavlake (koristila sam biljnu) 

1 l mleka

5 kašika mleka u prahu 


Za premazivanje 

400 g karamel krema, možete koristii kupovni ili  napravite domaći


Priprema :

Rernu uključite na 200°C.

Pleh 30x20 cm obložite pek papirom. 

Mutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, zatim postepeno dodavati šećer pomešan sa vanilin šećerom. 

Umutiti u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance, nakon svakog dodavanja mutit dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjediniti mikserom na najmanjoj brzini. 

Izliti smesu na pleh obložen pek papirom i peći 20- 25 minuta. 

Ostavite da se malo prohladi pa izvadite koru sa sve pek papirom, viljuškom izbockajte kolač. 

U pleh naspite slatku pavlaku pa na nju položite kolač okrenut naopako (onaj deo koji je bio gore sada ide dole). Izbockajte opet viljuškom, umutite mleko u prahu sa običnim mlekom  i lagano prelijte preko kolača. Odložite ga na nekoliko sati u frižider da lepo upije tečnost, nabolje bi bilo preko noći. Premažite karamel kremom, po želji možete dekorisati otopljenom belom čokoladom.





субота, 5. јул 2025.

Mramorni kuglof



Jednostavan, fin, mekan. Savršen uz kafu ili čaj.



Sastojci:

4 jajeta 

200 g šećera 

2 vanilin šećera 

250 ml jogurta

150 ml ulja

400 g prosejanog glatkog brašna 

1 kesica praška za pecivo

2 kašike kakao praha


Priprema:

Umutiti penasto jaja, šećer i vanilu.

Dodati jogurt, ulje, sjediniti. Zatim dodavati kašiku po kašiku brašna pomešanog sa praškom za pecivo i lagano sjediniti mikserom na najmanjoj brzini.

Podeliti smesu na dva dela. U jedan deo dodati kakao.

Po želji možete dodati malo ruma, nekoliko kašika kafe..

Kalup premazati maslacem i posuti brašnom.

Smese izliti naizmenično,  prvo svetlu, pa tamnu, opet svetlu i tako dok ne utrošite sve.

Peći u rerni zagrejanoj na 170°C 40- 45 minuta, proveriti čačkalicom da li je pečen. Prohladiti kuglof pa prebaciti na tacnu.

Po želji možete preliti otopljenom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.










понедељак, 16. јун 2025.

Čoko badem kuglice



Zdrava poslastica, fenomenalnog ukusa,  Priprema se brzo i krajnje jednostavno.


Sastojci:

120 g svežih urmi, očišćenih od koštice

75 g pečenih, mlevenih badema

25 g organskog, nezaslađenog kakao praha

2 kašike otopljenog kokosovog ulja

prstohvat morske soli 

1 kašičica arome vanile 


Priprema:

Urme sa vanilom ubaciti u blender, izmiksati, dodati ostale sastojke I izmiksati kratko dok se sve ne sjedini.

Ohladiti pa oblikovati kuglice, po želji možete preliti sa malo otopljene, tamne čokolade. 




среда, 11. јун 2025.

Brze fritule sa jogurtom

Fine, mekane, mini krofnice. Brzo se pripremaju, bez čekanja da testo naraste i uopšte ne upijaju ulje.



Sastojci:

180 ml jogurta

1 jaje

2 vanilin šećera 

prstohvat soli

2 kašike šećera 

200 g glatkog brašna

1 kesica praška za pecivo (ja sam ubacila pola kesice, ako želite možete i celu, biće mekše) 

1 čep rakije ili ruma

1 l ulja

*po želji u smesu možete ubaciti rendanu koru od limuna, jabuku, kašičicu cimeta ... 


Priprema :

U posudi sjedinite jogurt, jaje, vanilin i kristal šećer, so, rakiju. Dodajte prosejano brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo, izmešajte, treba da dobijete gusto testo. 

U dubljem loncu zagrejte ulje na najjačoj temperaturi, zatim smanjite na srednju. Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se greje u tiganju. Mehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrejano.

Ako pečete na jačoj temperaturi fritule će vam unutra ostati žive, zato obavezno smanjite na srednju. 

Dve male kašičice uronite u vrelo ulje, zatim jednom zahvatite smesu, a drugom je skidajte u ulje. 

Primetićete da se fritule same okreću, gotove su kada lepo porumene sa obe strane. 

Gotove fritule vaditi rupičastom kašikom i spuštati na ubrus da upije višak masnoće. Najukusnije su tople.

Izvor: Natašine slastice.




уторак, 22. април 2025.

Projice sa sirom



Savršene projice, mekane i pune sira.

Sastojci za 12 projica:

2 jajeta

1 šolja jogurta

pola šolje ulja

1 šolja belog brašna

pola šolje palente

pola šolje kukuruznog brašna

1 kesica praška za pecivo 

morska so

250 g sira (koristila sam domaći, kravlji)

susam za posipanje 

*šolja je od 200 ml


Priprema:

U kalup za mafine ubaciti bele korpice za pečenje.

Rernu uključiti na 200°C.

Jaja umutiti, dodati jogurt i ulje, izmešati.

Dodati suve sastojke i na kraju umešati usitnjen sir. 

Smesu nasuti u korpice, posuti susamom i peći dok ne porumene, 20 minuta.

Prohladiti i uživati u ukusu.


субота, 5. април 2025.

Čokoladni avokado mus




Zdrava i veoma ukusna poslastica. 


Sastojci za 2 porcije:

1 veći avokado 

100 g svežih urmi (merene bez koštice)

60 g čokolade od 80% kakao delova

30 ml kokosovog ulja

30 g organskog,  nezaslađenog kakao praha

prstohvat himalajske soli (morske, obične)

1 kašičica ekstrakta vanile

1,2 kašike biljnog mleka 


Priprema:

Čokoladu otopiti na laganoj temperaturi. 

U blender ubaciti prvo avokado i urme, izmiksati, dodati ostale sastojke i miksati sve dok ne dobijete glatku smesu, po potrebi dodajte kašiku, dve biljnog mleka.

Naspite u činijice, dekorišite po želji i ohladite. 



петак, 4. април 2025.

Tricolore mus torta



Famozni desert pun čokolade!! Brownie kora bez brašna, kremasti čokoladni slojevi i završni osvežavajući sloj sa borovnicama.



Sastojci:

Brownie kora

125 g maslaca

200 g tamne čokolade 

4 jajeta 

prstohvat morske soli

4 kašike šećera 


I fil

1,5 kašičica mlevenog želatina + 2 kašike hladne vode

200 ml slatke pavlake 

200 g tamne čokolade 


II fil

1,5 kašičica mlevenog želatina + 2 kašike hladne vode

200 ml slatke pavlake 

280 g bele čokolade 


III sloj

1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode

200 g borovnica

250 ml slatke pavlake

150 g bele čokolade 


Dodatno:

300 ml slatke pavlake 


Priprema: 


Kalup prečnika 24 do 26 cm obložite pek papirom.

Rernu zagrejte na 170°C.

Maslac i čokoladu otopite na srednjoj temperaturi, ostavite da se prohladi, treba da bude mlaka.

Belanca umutite u čvrst sneg sa prstohvatom soli.

Žumanca umutite sa šećerom dok smesa ne pobeli i ne dobije na volumenu. U tu smesu dodajte belanca, lagano sjedinite, dodajte otopljenu čokoladu, izmešajte.

Naspite u kalup i pecite 20 minuta na 170°C.

Gotovu koru ohladite. 


Za prvi fil pomešajte želatin sa hladnom vodom, ostavite nekoliko minuta da nabubri.

U šerpicu naspite 200 ml slatke pavlake, ostavite da se zagreje ali ne treba da provri.

Skinite sa ringle, dodajte želatin i čokoladu, dobro izmešajte pa ohladite u frižideru.

Isto ponovite sa drugim filom.

Za treći fil uradite sve isto samo na kraju umešajte ispasirane borovnice. 


Zatim umutite 300 ml slatke pavlake i podelite na 3 dela.

U svaki fil umešajte lagano po 100 ml umućene slatke pavlake, treba da dobijete fine kremaste filove. 


Zatim ređajte na koru (u kalupu) prvo tamni fil, beli, borovnica fil. 


Ukoliko ne želite voćni sloj možete napraviti umesto njega fil sa mlečnom čokoladom. 


Odozgo možete preliti ganache glazurom.



Истакнути пост

Tri leće - Tres Leches