понедељак, 20. октобар 2025.

Lazanje




Sastojci:
pakovanje kora za lazanje 500 g
2 manje glavice crnog luka
500 g mešanog mlevenog mesa
500 ml paradajz sosa
biber, so, bosiljak, začini po želji

Bešamel:
50 g maslaca
3 ravne kašike brašna
500 ml mleka
250 ml pavlake za kuvanje
so, biber, muskatni oraščić, beli luk u prahu


Dodatno:
oko 450 g trapista/ gaude

Priprema:
Na malo maslaca ili ulja propržiti crni luk dok ne postane staklast, zatim dodati mleveno meso i pržiti dok ne porumeni.
Naliti paradajz sos i krčkati sve zajedno otprilike 20 minuta. Dodati začine po želji.

Zagrejati maslac, dodati brašno, pržiti 1 minut uz mešanje, dodati toplo mleko i malo soli, bibera i muskatnog oraščića, kad provri dodati pavlaku za kuvanje i sve još kratko kuvati uz stalno mešanje, na kraju dodati malo belog luka u prahu.

Dno pleha ili vatrostalne posude premazati sa malo bešamela, zatim ređati:
kore- meso- bešamel- sir i tako dok ima materijala, na kraju idu kore,  ostatak  bešamela i sir (ostaviti malo sira sa strane).
Prekriti alu folijom, peći tako prekriveno 30 minuta. Zatim skinuti foliju, dodati preko ostatak sira i zapeći 15 minuta.
Prohladiti, po želji prilikom posluživanja posuti parmezanom.


уторак, 12. август 2025.

Tri leće - Tres Leches




Izuzetno sočan kolač, neodoljivog ukusa, preliven karamelom... 


Sastojci :

6 jaja

prstohvat soli 

100 g šećera

1 vanilin šećer

200 g brašna (koristila sam glatko) 

pola kesice praška za pecivo


Preliv 

500 ml slatke pavlake (koristila sam biljnu) 

1 l mleka

5 kašika mleka u prahu 


Za premazivanje 

400 g karamel krema, možete koristii kupovni ili  napravite domaći


Priprema :

Rernu uključite na 200°C.

Pleh 30x20 cm obložite pek papirom. 

Mutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, zatim postepeno dodavati šećer pomešan sa vanilin šećerom. 

Umutiti u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance, nakon svakog dodavanja mutit dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjediniti mikserom na najmanjoj brzini. 

Izliti smesu na pleh obložen pek papirom i peći 20- 25 minuta. 

Ostavite da se malo prohladi pa izvadite koru sa sve pek papirom, viljuškom izbockajte kolač. 

U pleh naspite slatku pavlaku pa na nju položite kolač okrenut naopako (onaj deo koji je bio gore sada ide dole). Izbockajte opet viljuškom, umutite mleko u prahu sa običnim mlekom  i lagano prelijte preko kolača. Odložite ga na nekoliko sati u frižider da lepo upije tečnost, nabolje bi bilo preko noći. Premažite karamel kremom, po želji možete dekorisati otopljenom belom čokoladom.





субота, 5. јул 2025.

Mramorni kuglof



Jednostavan, fin, mekan. Savršen uz kafu ili čaj.



Sastojci:

4 jajeta 

200 g šećera 

2 vanilin šećera 

250 ml jogurta

150 ml ulja

400 g prosejanog glatkog brašna 

1 kesica praška za pecivo

2 kašike kakao praha


Priprema:

Umutiti penasto jaja, šećer i vanilu.

Dodati jogurt, ulje, sjediniti. Zatim dodavati kašiku po kašiku brašna pomešanog sa praškom za pecivo i lagano sjediniti mikserom na najmanjoj brzini.

Podeliti smesu na dva dela. U jedan deo dodati kakao.

Po želji možete dodati malo ruma, nekoliko kašika kafe..

Kalup premazati maslacem i posuti brašnom.

Smese izliti naizmenično,  prvo svetlu, pa tamnu, opet svetlu i tako dok ne utrošite sve.

Peći u rerni zagrejanoj na 170°C 40- 45 minuta, proveriti čačkalicom da li je pečen. Prohladiti kuglof pa prebaciti na tacnu.

Po želji možete preliti otopljenom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.










понедељак, 16. јун 2025.

Čoko badem kuglice



Zdrava poslastica, fenomenalnog ukusa,  Priprema se brzo i krajnje jednostavno.


Sastojci:

120 g svežih urmi, očišćenih od koštice

75 g pečenih, mlevenih badema

25 g organskog, nezaslađenog kakao praha

2 kašike otopljenog kokosovog ulja

prstohvat morske soli 

1 kašičica arome vanile 


Priprema:

Urme sa vanilom ubaciti u blender, izmiksati, dodati ostale sastojke I izmiksati kratko dok se sve ne sjedini.

Ohladiti pa oblikovati kuglice, po želji možete preliti sa malo otopljene, tamne čokolade. 




среда, 11. јун 2025.

Brze fritule sa jogurtom

Fine, mekane, mini krofnice. Brzo se pripremaju, bez čekanja da testo naraste i uopšte ne upijaju ulje.



Sastojci:

180 ml jogurta

1 jaje

2 vanilin šećera 

prstohvat soli

2 kašike šećera 

200 g glatkog brašna

1 kesica praška za pecivo (ja sam ubacila pola kesice, ako želite možete i celu, biće mekše) 

1 čep rakije ili ruma

1 l ulja

*po želji u smesu možete ubaciti rendanu koru od limuna, jabuku, kašičicu cimeta ... 


Priprema :

U posudi sjedinite jogurt, jaje, vanilin i kristal šećer, so, rakiju. Dodajte prosejano brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo, izmešajte, treba da dobijete gusto testo. 

U dubljem loncu zagrejte ulje na najjačoj temperaturi, zatim smanjite na srednju. Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se greje u tiganju. Mehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrejano.

Ako pečete na jačoj temperaturi fritule će vam unutra ostati žive, zato obavezno smanjite na srednju. 

Dve male kašičice uronite u vrelo ulje, zatim jednom zahvatite smesu, a drugom je skidajte u ulje. 

Primetićete da se fritule same okreću, gotove su kada lepo porumene sa obe strane. 

Gotove fritule vaditi rupičastom kašikom i spuštati na ubrus da upije višak masnoće. Najukusnije su tople.

Izvor: Natašine slastice.




уторак, 22. април 2025.

Projice sa sirom



Savršene projice, mekane i pune sira.

Sastojci za 12 projica:

2 jajeta

1 šolja jogurta

pola šolje ulja

1 šolja belog brašna

pola šolje palente

pola šolje kukuruznog brašna

1 kesica praška za pecivo 

morska so

250 g sira (koristila sam domaći, kravlji)

susam za posipanje 

*šolja je od 200 ml


Priprema:

U kalup za mafine ubaciti bele korpice za pečenje.

Rernu uključiti na 200°C.

Jaja umutiti, dodati jogurt i ulje, izmešati.

Dodati suve sastojke i na kraju umešati usitnjen sir. 

Smesu nasuti u korpice, posuti susamom i peći dok ne porumene, 20 minuta.

Prohladiti i uživati u ukusu.


субота, 5. април 2025.

Čokoladni avokado mus




Zdrava i veoma ukusna poslastica. 


Sastojci za 2 porcije:

1 veći avokado 

100 g svežih urmi (merene bez koštice)

60 g čokolade od 80% kakao delova

30 ml kokosovog ulja

30 g organskog,  nezaslađenog kakao praha

prstohvat himalajske soli (morske, obične)

1 kašičica ekstrakta vanile

1,2 kašike biljnog mleka 


Priprema:

Čokoladu otopiti na laganoj temperaturi. 

U blender ubaciti prvo avokado i urme, izmiksati, dodati ostale sastojke i miksati sve dok ne dobijete glatku smesu, po potrebi dodajte kašiku, dve biljnog mleka.

Naspite u činijice, dekorišite po želji i ohladite. 



Истакнути пост

Lazanje