Sastojci za okrugli pleh prečnika 30 cm :
- 500 g tankih kora 600 g oraha (pola mlevenih, pola seckanih) 150 g margarina (pravila sam posnu verziju, ako pravite mrsnu obavezno koristite maslac)
Agda (sirup)
Peći na 200°C dok ne porumeni, nekih 15 minuta, zatim smanjite na 100°C i sušite još sat do sat i po. Čim se pojave šupljine između baklavica, gotova je. Vruću baklavu preliti hladnom agdom. Baklavu u toku pečenja ne prekrivati da ne bi bila žilava, a ni kada se ispeče, eventualno sutradan možete prekriti folijom ali ne kačiti za rub pleha. *Ukoliko vam se učini da baklava nije dovoljno sočna, dodatno možete prokuvati nekoliko minuta 100 g šećera i 200 ml vode sa par kapi limuna i doliti, samo ovog puta vruću agdu na hladnu baklavu. Najlepša je kad odstoji 2, 3 dana na hladnom mestu. Ako je isprobate javite mi utiske !
- 750 g šećera 600 ml vode pola limuna 1 kašika meda Priprema: Prvo pripremiti agdu i ostaviti da se dobro ohladi. Šećer i vodu staviti da se kuva, kad provri kuvati 10 minuta na srednjoj temperaturi. Na kraju dodati sok od pola limuna i 1 kašiku meda. Važno je ne kuvati limun u kriškama jer će agda imati ukus kuvane limunade. Pola oraha samleti sitno, pola krupno ili iseckati ručno. Margarin otopiti na laganoj temperaturi. Kore isecite prema veličini pleha, ja to radim tako što okrenem pleh, stavim kore i sve što je višak isečem kuhinjskim makazama. Pleh premažite uljem. 4 kore ostavite sa strane, one će vam trebati na kraju. Poređati 3 kore na pleh, svaku premazati otopljenim margarinom, četvrtu premažite i pospite orasima (3 pune kašike oraha) i tako dok imate materijala, stavljate koru, premazujeze pa orasi. Svaka kora se premazuje da bi se orasi lepo "zalepili". Na kraju završiti sa one 4 kore koje ste ostavili sa strane, svaku takođe premazati osim poslednje. Iseći baklavu kao na šemi i preliti ostatkom vrućeg margarina pa nećete imati potrebe da prekrivate baklavu.
Peći na 200°C dok ne porumeni, nekih 15 minuta, zatim smanjite na 100°C i sušite još sat do sat i po. Čim se pojave šupljine između baklavica, gotova je. Vruću baklavu preliti hladnom agdom. Baklavu u toku pečenja ne prekrivati da ne bi bila žilava, a ni kada se ispeče, eventualno sutradan možete prekriti folijom ali ne kačiti za rub pleha. *Ukoliko vam se učini da baklava nije dovoljno sočna, dodatno možete prokuvati nekoliko minuta 100 g šećera i 200 ml vode sa par kapi limuna i doliti, samo ovog puta vruću agdu na hladnu baklavu. Najlepša je kad odstoji 2, 3 dana na hladnom mestu. Ako je isprobate javite mi utiske !
Нема коментара:
Постави коментар