среда, 1. април 2020.

Jednostavna čokoladna puding torta




Izuzetno sočna i kremasta, napravljena od sastojaka koje svi imamo kod kuće.
Original možete pogledati na yt kanalu Silvana's Kitchen.
Smanjila sam količinu šećera u odnosu na original i nisam baš zadovoljna glazurom, pratila sam recept i bila je malo tvrđa, za razliku od one koje se prikazuje na snimku. Sledeći put bih ipak napravila ganache od 150 ml slatke pavlake i 150 g čokolade za kuvanje.
Ako ne želite tortu, možete napraviti kolač u kalupu 24x24 cm.


Sastojci:

Kora:
  • 4 jajeta
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 190 g brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice praška za pecivo

Krema:
  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 1 puding od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 600 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 g maslaca

Glazura:
  • 200 g čokolade
  • 60 g maslaca
  • 50 ml mleka
* preporučujem da umesto ove glazure napravite ganache od 150 ml slatke pavlake i 150 g čokolade.
Dodatno:
120 ml hladnog mleka za prelivanje kora
Priprema:
Svi sastojci treba da budu sobne temperature.
Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
Dno kalupa od 24 cm obložiti pek papirom, stranice premazati maslacem i posuti brašnom.
Jaja umutiti penasto sa šećerom i vanilin šećerom.
Smanjiti brzinu miksera na najnižu i uliti 100 ml ulja. Dodati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo (prethodno ih treba prosejati!), odmah izliti u kalup i peći 20- 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad se ohladi odvojiti od pek papira i preseći na pola. Obe kore preliti mlekom, biće vam dovoljno 60 ml po kori.
2 jajeta umutiti sa šećerom, dodati puding, gustin, 100 ml mleka i sve dobro sjediniti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i malo mleka naspite u smesu sa jajima, izmešajte i vratite sve u provrelo mleko, kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne, sve vreme mešajte da ne zagori.
Prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca, umutiti, i na kraju dodati umućenu slatku pavlaku, sjediniti mikserom ili ručno. ....
Filovati u kalupu na sledeći način :
kora- pola fila- kora - druga polovina fila.
Odložiti u frižider na pola sata/ sat, zatim odozgo dodati glazuru ili ganache.
Ako želite glazuru, koja je tvrđa, ostopite čokoladu, maslac i mleko na laganoj temperaturu, sve vreme mešajte i prelijte preko ohlađene torte.
Druga opcija je da zagrejete 150 ml slatke pavlake, ne treba da provri, prelijete 150 g izlomljenje čokolade, dobro izmešate i prelijete preko torte.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Karpatska krempita sa voćem