среда, 28. новембар 2018.

Vanila karamel torta



Da li nosite kecelje?
Da ste mene ranije to pitali, odgovor bi bio: "Nema šanse!", ali nedavno sam dobila ovu  Careta kecelju  koja me toliko oduševila da sada jedva čekam da je nosim, toliko je udobna i fina. Prelep dezen, kvalitetan pamučni materijal, savršeno pristaje mojoj figuri, veoma je praktična i lako se održava. Radi se po meri tako da sami birate dezen i model, ja sam izabrala u skladu sa predstojećim praznicima!  Moram vam priznati da mi se posebno dopada džep u koji mogu da ubacim telefon jer svaki čas slikam sve faze pripreme jela.
Obradujte i vi svoje najbliže i poklonite im ove fenomenalne kecelje, u ponudi su muške i ženske, za decu, a uz to možete ih obradovati i tako što ćete im napraviti ovu kremastu fantaziju od torte!

Vanila karamel torta



Sastojci:

Kora:


  • 5 belanaca
  • 250 g šećera
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 1 kašika prezli



Vanila krem:


  • 5 žumanaca
  • 100 g šećera (ili više, ako volite slađe)
  • 3 kašike gustina
  • 400 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g margarina/ maslaca
  • 50 g bele čokolade
I još:
  • 300/ 400 g karamel krema
  • 200 ml slatke pavlake ili 200 g šlaga umutite sa 2 dcl hladne kiisele vode

1. Prvo napravite dan ranije napravite karamel krem po ovom receptu ili po nekom drugom ili kupite gotov proizvod.

2. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15ak minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.

3. Belanca umutite, zatim dodajte postepeno šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Špatulom lagano umešajte mleveni lešnik pomešan sa kašikom prezli. Smesu izručite na veliki pleh od rerne obložen pek papirom i poravnjajte. Pecite na 200 stepeni 15- 20 minuta. 

4. Žumanca i šećer penasto umutite, dodajte gustin i malo mleka, sve dobro umutite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu, malo vrelog mleka sipajte u smesu sa žumancima i izmešajte a zatim tu smesu sipajte u provrelo mleko i mešajte 2-3 minuta dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prekrijte providnom folijom i  ohladite. U ohlađenu smesu dodajte umućeni maslac/ margarin, vanila ekstrakt i dobro sjedinite. Dodajte 3/4 vrhom pune kašike karamel krema i izmešajte.

  5. Ohlađenu koru presecite na tri dela i filujte na sledeći način
kora- tanak sloj karamel krema- vanila krem
kora- tanak sloj karamel krema- vanila krem- 
kora- tanak sloj karamel krema- šlag ili slatka pavlaka, dekoracija po želji

6. Tortu dobro ohladite. Ukoliko ste ljubitelji karamela dopašće vam se ova kombinacija koja se topi u ustima!



2 коментара:

  1. Izgleda prefino- htjela bi je raditi ovaj vikend
    Ali kako se radi karamel

    Hvala😃

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Imate stavku 1. i tu piše da se radi "po ovom" receptu i samo tu kliknete 😊 ili potražite na blogu Dulce de leche. Pozdrav

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Raffaello Cheesecake